Spring naar inhoud

Ter voorbereiding op uw bezoek leest u hier de actuele informatie en basisadviezen rondom het coronavirus COVID-19: www.nijsmellinghe.nl/corona.

Van operatieafval naar shampooflesje: Nij Smellinghe zet duurzame stap met plasticrecycling

Op de operatiekamers van Nij Smellinghe gebruiken we sinds kort een extra afvalzak, omdat er is gestart met het scheiden van plastic operatieafval. En met succes! Elke week zamelen we vanaf het operatiecomplex zo’n 100 kilo plastic afval in. Dit komt neer op meer dan 5.000 kilo per jaar!

Dit project is opgepakt door het Green Team van Nij Smellinghe. Afvalinzamelaar NNRD zorgt voor recycling van het plastic afval. Operatieassistent Baukje van der Heide vertelt: “Tijdens een operatie worden veel wegwerpmaterialen gebruikt. Een groot deel hiervan bestaat uit plastic, dat geschikt is voor recycling. Het is zonde dat dit afval met restafval wordt verbrand. Daarom is samen met het Green Team dit initiatief gestart.”

Shampooflessen en plastic buizen

De duurzame actie is een samenwerking van de medewerkers van de Operatieafdeling, afdeling Schone Gebouwen & Omgeving, afdeling Logistiek & Inkoop en het Green Team. Ook afvalinzamelaar NNRD heeft goed meegedacht. Zij brengen het plastic afval naar een verwerker die de kunststoffen reinigt en verkleint tot een granulaat (korrelvorm). Fabrikanten gebruiken deze grondstof vervolgens voor bijvoorbeeld de productie van shampooflessen, vuilniszakken en plastic buizen.

Tussenstap naar nóg duurzamer werken

Kartrekkers van het Green Team Naomi Vink en Sven Talman: “Het apart inzamelen van plastic afval op de Operatieafdeling is wat ons betreft een tussenstap. Het geeft ons tijd en ruimte om samen met collega-ziekenhuizen en leveranciers te onderzoeken hoe we gebruik van wegwerpartikelen kunnen voorkomen of hoe we ze bijvoorbeeld kunnen steriliseren en hergebruiken. Daarnaast willen we het scheiden van plastic afval op meer afdelingen gaan doen. Op die manier kunnen we nóg duurzamer werken.”

Het Green Team

Het Green Team van Nij Smellinghe bestaat uit, op dit moment, 57 enthousiaste collega’s van verschillende afdelingen. Kartrekkers zijn Naomi Vink en Sven Talman. Het Green Team bedenkt duurzame initiatieven en voert deze in samenwerking met andere afdelingen uit. Daarnaast zien de Green Team-ers het bewust maken, informeren en enthousiasmeren van collega’s over duurzaamheid als een belangrijke taak.