Spring naar inhoud

Ter voorbereiding op uw bezoek leest u hier de actuele informatie en basisadviezen rondom het coronavirus COVID-19: www.nijsmellinghe.nl/corona.

Van knieprothese naar werk

Het gros van de patiënten met een knieprothese keert pas een half jaar na de operatie terug op het werk. En drie op de tien gaan zelfs helemaal niet terug binnen een jaar. Voor mensen met knieartrose en een baan, is het hervatten van werk een belangrijk doel na hun knieprotheseoperatie. Om dit te bevorderen, is in het ziekenhuis Nij Smellinghe - samen met Amsterdam UMC, UMC Groningen, Maastricht UMC en verzekeraar ASR - een zorgpad Back At work After Surgery (BAAS) ontwikkeld om deze werkenden beter te begeleiden. Vanuit ziekenhuis Nij Smellinghe is Danïel Strijbos (fysiotherapeut) nauw betrokken.

Subsidie toegekend

Op dit moment wordt het genoemde zorgpad op haalbaarheid onderzocht. Daarnaast is voor 2022 tot en met 2025 een subsidie toegekend door ZonMw in het programma Verbetering kwaliteit poortwachterproces om de effectiviteit van dit zorgpad verder te onderzoeken met betrekking tot arbeidsparticipatie bij patiënten na een knieprotheseoperatie.

Ervaringen van patiënten

In het artikel ‘Nieuw zorgpad naar werk’ van TBV (Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde) lees je meer over de ervaringen van patiënten van ziekenhuis Nij Smellinghe die veel profijt hebben gehad van het BAAS zorgpad. En het artikel laat zien dat de samenwerking tussen de betrokken professionals binnen het arbeidsgeneeskundige en medische veld haalbaar is en een cruciale rol heeft in het proces.

Klik hier voor het complete artikel van TBV.

Foto: Annemarie Fotografie