Zelf kiezen of je in de middag of in de avond een warme maaltijd eet en hoe laat? Met het nieuwe voedingsconcept van Nij Smellinghe wordt dit de standaard voor patiënten die opgenomen liggen in het ziekenhuis. Een gezonde en vers bereide maaltijd is essentieel voor het herstel van de patiënt. Een halfuur voor het uitserveren wordt de maaltijd in eigen keuken bereid met ingrediënten uit de regio. Dit concept is uniek binnen de ziekenhuisbranche.
Afgestemd op de patiënt
Waar voorheen op vaste momenten een brood- of warme maaltijd geserveerd werd door de voedingsassistent, kiest de patiënt nu zelf de maaltijd en het moment wanneer dat het beste past. Het menu waar de patiënt uit kan kiezen is persoonsgebonden, de in het patiëntendossier bekende dieetwensen en allergieën worden direct in het menu verwerkt. Ook afspraken over nuchter zijn, voedingsstructuur of vasten worden direct meegenomen.
Gemakkelijk bestellen op je eigen moment
De afdeling Vrouw en Kind (Verpleegafdeling B3) is in februari als eerste afdeling gestart met de implementatie van het voedingsconcept, de komende maanden volgen ook de andere verpleegafdelingen. De eerste reacties zijn positief! Zo vertellen patiënten dat ze het bestellen als gemakkelijk ervaren en het fijn vinden om de maaltijden op een eigen moment te bestellen. “Het is makkelijk, duidelijk en snel” aldus een patiënt op verpleegafdeling B3.
Duurzame voeding uit eigen keuken
Met het nieuwe concept wordt de maaltijd pas vers bereid zodra deze is besteld, een halfuur voordat deze bij de patiënt is. Hierdoor zijn de maaltijden altijd vers. Nij Smellinghe heeft één van de eerste keukens binnen een ziekenhuis in Nederland. Gepassioneerde koks bereiden de maaltijden vers volgens dit voedingsconcept, vervolgens serveert de voedingsassistent de maaltijden aan de patiënt. Gezonde, smakelijke en verse maaltijden zijn een essentieel onderdeel van het herstel van onze patiënten. Daarom kiezen we er bewust voor om in onze eigen keuken te koken.
Iedere patiënt heeft unieke behoeften. In onze eigen keuken kunnen we snel inspelen op dieetwensen, allergieën of voorkeuren. Dit betekent dat patiënten altijd de zorg krijgen die ze verdienen, niet alleen medisch, maar ook qua voeding. De gerechten bevatten stuk voor stuk gezonde ingrediënten passend bij het seizoen met alle belangrijke voedingsstoffen. De producten die hiervoor worden gebruikt zijn van regionale leveranciers en komen uit de regio. Zo zorgen we voor verse ingrediënten, ondersteunen we de lokale economie en dragen we bij aan duurzaamheid.
Zelf je voorkeur doorgeven
Om de eetwensen door te geven logt de patiënt in bij het online portaal van Smakelijk Nij Smellinghe. Op de afdelingen staan de voedingsassistenten klaar om patiënten hierbij te ondersteunen. De bestelling kan worden doorgegeven en gewijzigd tot 45 minuten voor het eetmoment. De patiënt kiest voor zowel de lunch als het diner een warme- of broodmaaltijd binnen één van de drie tijdsloten. Wanneer de smaak of trek bij de patiënt verandert, is het mogelijk om de bestelling aan te passen. Het ontbijt wordt als enige één dag van te voren doorgegeven.
Stapsgewijs doorvoeren van het voedingsconcept
Op basis van de eerste afdelingen wordt het voedingsconcept geëvalueerd en verder afgestemd. Daarna wordt het concept per verpleegafdeling verder doorgevoerd. Dat is belangrijk, volgens Rinze Menger, teammanager Food & Hospitality: “Elke afdeling heeft eigen patiëntengroepen waarbij de eetwensen kunnen verschillen. Door het concept stapsgewijs door te voeren, is er ruimte om voor elke afdeling andere keuzes te maken, bijvoorbeeld aangepaste tijdsloten waarop de patiënt een eetmoment kan kiezen. In 2025 voeren we het voedingsconcept op alle verpleegafdelingen door.”
Collega Harry Gerritsma vertelde gisteren live in de radio-uitzending van Omrop Fryslân over het nieuwe voedingsconcept. Beluister het fragment terug via deze link.
(01.17 – 01.22 minuut).
Laatste nieuws
-
20 aug 2025
Nij Smellinghe vernieuwt locatie spoedzorg: tijdelijke ingang voor SEH-patiënten
-
15 aug 2025
Vernieuwd Medisch Laboratorium
-
14 aug 2025
Transportmedewerker Tygo: “Ik ben er trots op dat we als ziekenhuis een steentje bij kunnen dragen aan een beter milieu”
-
07 aug 2025
Noordelijke ziekenhuizen verbeteren samen de zorg voor patiënten met een chronische darmziekte
-
31 jul 2025
Radioloog Esther: “Ik vind het belangrijk om mijn kennis over het menselijk lichaam toe te passen”
-
30 jul 2025
Plezier in beweging bij COPD met de longuitdaging - Nijs zomer 2025
-
30 jul 2025
"De zomer is heerlijk... Geniet ervan, maar respecteer je huid." - Nijs zomer 2025
-
30 jul 2025
De zomereditie van Nijs is er!
-
29 jul 2025
Mijlpaal: eerste fase afdeling Acute Zorg opgeleverd
-
28 jul 2025
Brommers kieken - Column gynaecoloog/seksuoloog Esther Nijhuis