Spring naar inhoud

Uitleg time-out op SEH bij Omrop Fryslân

Lot van Rassel, SEH-arts in ziekenhuis Nij Smellinghe, legt aan Omrop Fryslân uit wat een time-out is op de spoedeisende hulp (SEH) en waardoor deze wordt veroorzaakt.

Time-out

“Een time-out is noodzakelijk om de kwaliteit van de zorg te waarborgen", zegt SEH-arts Lot van Rassel. “De time-out geeft ons de mogelijkheid om de boel op orde te krijgen en daarna weer patiënten te ontvangen. Dit gaat heel zorgvuldig en veilige zorg is altijd gewaarborgd”. Een time out duurt maximaal twee uur en is nodig als het aanbod van patiënten enorm is en er bijvoorbeeld onvoldoende behandelkamers zijn. Tijdens een time-out ontvangen wij nog steeds vitaal bedreigde patiënten. Gedurende een time-out kan je worden doorverwezen naar een ander ziekenhuis als de zorg echt niet kan wachten of in overleg met de huisarts later op de SEH komen.

Oorzaken van time-out

Er kunnen meerdere oorzaken zijn van een time-out op de SEH. De meest belangrijke oorzaken zijn een piek in het aanbod. Dan komen er op of rond hetzelfde moment meer patiënten binnen dan er binnen afzienbare tijd kunnen worden geholpen. En een piek in de zorgzwaarte. Bijvoorbeeld als er twee of meer ernstig zieke patiënten tegelijk binnenkomen. Dan heb je meer mensen aan het bed nodig, die op dat moment geen andere patiënten kunnen helpen. Ook op maandag en vrijdag zien we vaak een piek en daar houden we rekening mee.

Griep en COVID belemmeren doorstroom

Op dit moment is het druk in Nij Smellinghe en andere ziekenhuizen. Er liggen veel mensen met griep of COVID. Ook dat belemmert de doorstroom, zegt Van Rassel. "Griep velt het meest de oudere mensen en die hebben vaak meer dan één probleem. Omdat het ziekenhuis mede daardoor ook al heel vol ligt, kunnen we ze na een behandeling op de eerste hulp daar ook niet kwijt."

Lees, luister en kijk interview (terug) op Omrop Fryslân

Lees, luister en kijk interview (terug) op Omrop Fryslân

Meer weten over de time-out op de SEH, lees het volledige artikel ‘spoedeisende hulp Friese ziekenhuizen regelmatig korte tijd gesloten’ op Omrop Fryslân. Luister (minuut 08.26 - 12.50) of kijk het hele interview terug met Lot van Rassel, SEH-arts, op Omrop Fryslân en maandagavond 5 februari in Hjoed.