Annouk Koppelman, manager Mens en Organisatie in ziekenhuis Nij Smellinghe, schoof aan tafel bij het tv-programma ‘De stand van Noord-Nederland’ van de noordelijke regionale omroepen. Met de andere gasten werd de vraag: ‘Kunnen we statushouders inzetten op de arbeidsmarkt om de tekorten tegen te gaan’ enthousiast besproken en beantwoord. Annouk deelde aan tafel, namens het noordelijke initiatief Zorg voor het Noorden, dat statushouders zeker één van de oplossingen kunnen zijn voor de tekorten op de arbeidsmarkt. Daarnaast moeten er meerdere acties worden ondernomen om de arbeidstekorten in de zorg tegen te gaan. Denk bijvoorbeeld aan anders en sneller opleiden, verpleegkundigen op meerdere afdelingen inzetbaar, aantrekkelijke loopbaanpaden, innovatie en digitalisering.
Project Nieuwkomers
Het project Nieuwkomers is een initiatief van het UMCG en omarmd door Zorg voor het Noorden. Hierin worden statushouders in een traject van zo’n 1,5 tot 2 jaar begeleid met als doel (sneller) aan de slag als BIG-geregistreerd verpleegkundige. Er zijn een aantal voorwaarden. Het gaat om nieuwe Nederlanders die statushouder zijn. En zij hebben een zorgdiploma en zorgervaring als verpleegkundige in het land van herkomst. Het traject begint met een intensieve taaltraining in Nederlands en (zorg)terminologie. Daarna doen zij werkervaring (15 – 21 maanden) op in een van de noordelijke ziekenhuizen met als uiteindelijk doel een BIG-registratie. Met deze registratie kunnen zij als verpleegkundige werken in Nederland. Het traject draagt bij aan verbeterde en versnelde integratie van nieuwkomers die hun kennis en expertise kunnen inzetten voor de Nederlandse zorgsector en aan het verminderen van de nijpende personeelstekorten in de zorg.
Leren van elkaar
In Nij Smellinghe (Drachten) doet een van de nieuwkomers werkervaring op. En doet een andere nieuwkomer een stage om de taal beter te leren beheersen. “Hoewel dat even wennen was, wordt het nu als verrijking gezien. Zowel de afdeling als de nieuwkomer leren van elkaar. Verbetering in (arbeids)integratie voor nieuwkomers en personeelstekorten worden verminderd”, aldus Annouk Koppelman.
Uitzending ‘Stand van Noord-Nederland’
Het programma wordt op de noordelijke regionale omroepen uitgezonden.
- Omrop Fryslân (dinsdag 12 november van 17.30 – 18.00 uur)
- RTV Noord (dinsdag 12 november 17.30 – 18.00 uur)
- RTV Drenthe (donderdag 14 november 17.17 – 17.48 uur)
Zorg voor het Noorden (ZvhN)
Zorg voor het Noorden bundelt de krachten van negen ziekenhuizen en drie ambulancediensten om in Noord-Nederland de beste zorgprofessionals aan zich te (blijven) binden. Alleen zo kunnen we de beste ziekenhuis-en ambulancezorg blijven bieden.
Door onze expertise in het binden, werven, selecteren en opleiden van zorgprofessionals te bundelen, zetten we de juiste mensen op de juiste plaats in. Wie wil wonen én werken in de ziekenhuiszorg in het Noorden van Nederland is dankzij Zorg voor het Noorden gefaciliteerd in een loopbaan voor het leven met de grootst mogelijke keus en mobiliteit die past bij elke levensfase.
Meer informatie: www.zorgvoorhetnoorden.nl.
Laatste nieuws
-
14 nov 2024
Verhuizing polikliniek Interne Geneeskunde
-
13 nov 2024
‘Bloeden is doodnormaal column gynaecoloog/seksuoloog Esther Nijhuis
-
13 nov 2024
Ondersteuning arbeidsdeskundigen versnelt re-integratie na operatie
-
12 nov 2024
Hoofdingang Nij Smellinghe sluit vanaf vrijdag 6 december 2024
-
11 nov 2024
Fries spreken in de spreekkamer: “Het maakt de patiënt op de één of andere manier een stukje sterker.”
-
11 nov 2024
Oplevering nieuwe zonnecarports: ruim 10.000 zonnepanelen op terrein Nij Smellinghe
-
07 nov 2024
Denken, doen en groeien in Nij Smellinghe
-
05 nov 2024
Ernstig tekort infusen - wereldwijd
-
04 nov 2024
Invloed verpleegkundigen versterkt én vastgelegd met Verpleegkundig Stafbestuur
-
31 okt 2024
Samen voor een duurzaam ziekenhuis met duurzaamheidscoördinatoren