Spring naar inhoud

Samen aan de slag met preventie en leefstijl

We willen allemaal gezond zijn. Daarom werken Sûnenz, Sportbedrijf Drachten, Nij Smellinghe, de gemeente Smallingerland, Carins en MOS actief samen. We helpen onze inwoners door kennis en ervaring te delen en ze daarmee te inspireren om actief aan de slag te gaan met preventie en leefstijl, binnen hun eigen mogelijkheden. Tijdens de netwerkbijeenkomst op 30 oktober werd kennis en praktijk samengebracht in de vorm van inspirerende succesverhalen, contacten gelegd en krachten gebundeld. Zo vertelden Frouktje Moes van Carins en Anja de Haan van GGD Fryslân over de ketenaanpak overgewicht bij kinderen. “Deze aanpak vraagt een doorlopende samenwerking tussen professionals, het kind en het gezin.”

Binnen de samenwerking heeft iedere organisatie zijn eigen rol en expertise. Door actief samen te werken zijn we steeds op zoek naar manieren om de beweging te maken van ziekte naar gezondheid en van zorg naar gedrag. Dit doen we bijvoorbeeld door het Samen Gezond Spreekuur op de polikliniek Radiologie voor deelnemers van het proefbevolkingsonderzoek 4-IN-THE-LUNG-RUN. Zo werken we samen aan duurzame zorg.

Samen Gezond Spreekuur

Bij het Samen Gezond Spreekuur kan je terecht voor een consult over leefstijl, gezonde voeding en vitaal ouder worden. Het Samen Gezond Spreekuur is een samenwerking tussen Sûnenz, Sportbedrijf Drachten en Nij Smellinghe. De professional van het Samen Gezond Spreekuur kijkt hoe je aan de slag kunt gaan met je gezondheid en helpt je fit te worden of te blijven. Coach Dennis Zijlstra vertelt dat het spreekuur laagdrempelig en toegankelijk is. “We hebben verschillende sportgroepen voor beginners, bijvoorbeeld voor zwemmen, fietsen of wandelen. De begeleiding vanuit het spreekuur is vrijblijvend. We onderzoeken samen met de cliënt wat er mogelijk is en helpen ze om meer te gaan bewegen. ”

Tijdens de netwerkbijeenkomst ervaarden de aanwezigen tijdens een kort beweegmoment zelf ook hoe gemakkelijk het is om actief aan de slag te gaan. Vanaf begin 2024 kunnen (huis)artsen patiënten direct doorverwijzen naar het Samen Gezond Spreekuur.

4-IN-THE-LUNG-RUN

Radioloog Daniël Lubbers vertelde tijdens de bijeenkomst meer over het proefbevolkingsonderzoek 4-IN-THE-LUNG-RUN en de eerste resultaten.“Vanuit onze maatschappelijke rol draagt Nij Smellinghe op verschillende manieren bij aan het voorkomen en vroegtijdig opsporen van ziektes.’’ Uit onderzoek blijkt dat vroegtijdig opsporen de sterfte aan longkanker met 25% of meer omlaag kan brengen. Voor Nederland zijn dit jaarlijks zo’n 1.500 tot 2.500 mensen. Het proefbevolkingsonderzoek bestaat voor de deelnemers uit een CT-onderzoek van de longen. Deelnemers die naar Nij Smellinghe komen voor dit proefbevolkingsonderzoek, kunnen daarna ook langslopen bij het Samen Gezond Spreekuur.

Dennis Zijlstra: “Van de 350 deelnemers aan het proefbevolkingsonderzoek die tot nu toe deelgenomen hebben, zijn 78 mensen aangemeld voor het Samen Gezond Spreekuur, 29 mensen al aan het sporten, en 6 zijn ingestroomd in een stoppen-met-roken programma.”

Inspiratie voor de toekomst

De zorgvraag neemt toe, een deel van deze zorgvragen zijn te voorkomen door een gezonde leefstijl. Mensen kunnen zelf veel doen om gezondheidsproblemen te voorkomen of te beperken door een gezonde leefstijl. Dit is een maatschappelijke opgave, mede ingegeven voor de overheid (Integraal Zorgakkoord en Gezond en Actief Leven Akkoord*). Wethouder Pieter van der Zwan nam namens de gemeente Smallingerland de handtekeningen van de deelnemende organisaties in ontvangst. Zij spraken samen de belofte uit om actief aan de slag te gaan en te blijven met leefstijl en preventie.

 * Het IZA heeft als doel om de zorg goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. Het GALA heeft als doel: gezondere inwoners in 2040. Hierbij streven we onder andere naar inwoners die waardig en gezonder ouder worden en langer zelfstandig wonen.

Wethouder Pieter van der Zwan (links) en ZVE-manager José Groenboom met de handtekeningen van de deelnemende organisaties.
Wethouder Pieter van der Zwan (links) en ZVE-manager José Groenboom met de handtekeningen van de deelnemende organisaties.
Tijdens de netwerkbijeenkomst ervaarden de aanwezigen tijdens een kort beweegmoment zelf ook hoe gemakkelijk het is om actief aan de slag te gaan.
Tijdens de netwerkbijeenkomst ervaarden de aanwezigen tijdens een kort beweegmoment zelf ook hoe gemakkelijk het is om actief aan de slag te gaan.