Spring naar inhoud

Om de kans op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen gelden er extra maatregelen in Nij Smellinghe. Kijk voor actuele informatie op www.nijsmellinghe.nl/corona.

ROC Friese Poort en ziekenhuis Nij Smellinghe stomen impactexperts klaar voor de toekomst

ROC Friese Poort en ziekenhuis Nij Smellinghe ontwikkelen samen een nieuwe opleiding. Vanaf 18 november 2021 kunnen leerlingen zich inschrijven voor de vernieuwende driejarige MBO 4-opleiding Sustainable Hospitality Management. De organisaties hebben een unieke en vooruitstrevende samenwerking die onder andere tot een schoollocatie op het ziekenhuisterrein en nieuwe onderwijsconcepten leidt. De opleiding Sustainable Hospitality Management start in september 2022 en verbindt zorg, horeca en facilitair. Waarbij studenten vooral leren hoe ze van betekenis kunnen zijn en impact hebben op hun omgeving.
 

ROC Friese Poort en ziekenhuis Nij Smellinghe vinden dat zorg en horeca elkaar kunnen versterken en ontwerpen vanuit die overtuiging een nieuwe opleiding, Sustainable Hospitality Management. Het is een variant op de bestaande opleiding Meewerkend ondernemer horeca. De komende maanden worden de details uitgewerkt. Manager Horeca & Services Nij Smellinghe Lex Moerke: “Zorg en horeca hebben meer raakvlakken dan je in eerste instantie zou denken. In de zorg ligt de focus steeds meer op preventie (het voorkomen van een ziekte) en leren leven met een ziekte of beperking. De zorg wordt aangepast op wat de patiënt wenst en nodig heeft. Er is aandacht voor lichaam en geest en voor bijvoorbeeld een gezonde leefstijl. ROC Friese Poort en Nij Smellinghe zien dat horeca een belangrijke rol kan spelen in hoe de patiënt zich voelt, en springen met vernieuwend onderwijs in op deze ontwikkeling. Goede voeding draagt bij aan een gezonde leefstijl en een gastvrije benadering maakt dat patiënten zich als mens gezien voelen. Ik voorzie veel kansen voor de nieuw op te leiden impactexperts.”

Goede voeding en gastvrijheid

Nij Smellinghe verbindt zorg en horeca al langer in het ziekenhuis en heeft daarmee impact op de omgeving. De missie van ROC Friese Poort en Nij Smellinghe is om deze beweging ook bij andere (zorg)organisaties in gang te zetten. Moerke: “In ons ziekenhuis is ons doel patiënten een restaurant- en hotelervaring te geven als het gaat om voeding en gastvrijheid. Goed eten bevordert het herstel. Wij gaan nog een stap verder door aan te sluiten bij de persoonlijke wensen van patiënten. De patiënt krijgt steeds meer keuzemogelijkheden als het gaat om wat ze willen eten en op welk moment, binnenkort zelfs à la carte. We koken in onze eigen keuken, uitsluitend vers en zoveel mogelijk met seizoens- en streekproducten. Waar mogelijk verminderen we plasticgebruik en voedingsresten worden compost voor onze moestuin met de composteermachine.”

Impactexperts maken het verschil

Impact hebben op mens en omgeving. Dat begint volgens ROC Friese Poort en Nij Smellinghe onder andere met het opleiden van een nieuwe groep professionals die het verschil dúrven maken. Bij de opleiding Sustainable Hospitality Management staat persoonlijke ontwikkeling van de student centraal. De opleiding is praktijkgericht, bestaat uit thema’s als ondernemen, hospitality, voeding, lifestyle, gezondheid en circulaire economie (geen afval maar hergebruik) en wordt door de student grotendeels zelf samengesteld.

“De studenten worden opgeleid tot bewuste professionals die oog hebben voor mens, omgeving en duurzaamheid. Gastvrijheid zit in hun DNA en als professional kunnen ze het voortouw nemen als het gaat om positieve impact hebben en het verschil maken. Ze worden ‘impactexperts’. De manier waarop het restaurant in Nij Smellinghe werkt spreekt ons erg aan en onze studenten kunnen hierin een grote rol spelen,” verklaart Anneloes van Petersen, Opleidingsmanager van ROC Friese Poort.

Studeren in de praktijk

In september 2022 is er voor vijftien studenten plek binnen de nieuwe opleiding. Ze krijgen les op het campusterrein van ROC Friese Poort in Drachten en op de nieuwe schoollocatie op het terrein van Nij Smellinghe. Daar zit de praktijk letterlijk achter de volgende deur en krijgen studenten de kans om zich in de praktijksituatie te ontwikkelen. Zo werken zij samen aan duurzame zorg.

Meer informatie over de opleiding staat hier: www.rocfriesepoort.nl/nieuweopleiding