Na een knieprothese operatie beter en sneller herstel, een kortere ziekenhuisopname en thuis blijven wonen. Verbeteringen van zorg rondom een totale knieprothese hebben geleid tot verbetering van herstel. Dat blijkt uit cijfers van Nij Smellinghe, gebaseerd op zorginformatie uit de periode 2009-2020. Fysiotherapeut en onderzoeker Wim van Houtert schreef er als eerste auteur samen met anderen* een wetenschappelijk artikel over.
Bone & Joint Journal - een erkend en toonaangevend internationaal wetenschappelijk tijdschrift over Orthopedie – publiceerde het artikel op 1 juni. Bekijk het artikel via deze link.
Een concreet voorbeeld van verbetering van herstel is de gemiddelde tijd tot het zelfstandig kunnen uitvoeren van belangrijke activiteiten, zoals veilig zelfstandig uit bed komen, naar het toilet gaan en traplopen. De tijd om dit zelfstandig te kunnen daalde in de afgelopen jaren van 4,4 naar 2,5 dagen. De gemiddelde opnameduur nam af van 5,1 naar 2,7 dagen en het aantal mensen dat naar huis kon bij ontslag uit het ziekenhuis nam toe van 69% naar maar liefst 93%.
Drie belangrijke zorgveranderingen
Er zijn in de knieprothese zorg in Nij Smellinghe drie belangrijke zorgveranderingen doorgevoerd die hebben geleid tot deze mooie cijfers en resultaten, namelijk het invoeren van:
- Function-Tailored Care: gericht op doelen patiënt met betrekking tot functioneren en gericht op actief blijven tijdens het zorgtraject
- Fast-Track: kort na de operatie (zelfde dag) uit bed kunnen om te oefenen/revalideren
- Prehabilitatie: voor de operatie fysiek functioneren oefenen om herstel na operatie te bevorderen
Waardevolle cijfers
Het wetenschappelijk artikel kwam tot stand met zorginformatie die Nij Smellinghe sinds 2009 verzamelt van (onder andere) patiënten die een totale knieprothese operatie ondergingen. We gebruiken deze – inmiddels omvangrijke hoeveelheid – data en waardevolle informatie ook om onze zorg verder te ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan het efficiënter plannen van operaties, beter omgaan met wachttijden tot de operatie en zorgverbeteringen voor mensen die een knieprothese operatie ondergaan in de toekomst. Zo dragen we bij aan kwaliteit, betaalbaarheid en toegankelijkheid van zorg.
Heb je een vraag of wil je meer informatie? Neem dan contact op met Wim van Houtert: w.houtert@nijsmellinghe.nl.
*
Wim van Houtert schreef het wetenschappelijk artikel samen met fysiotherapeut en onderzoeker Daniël Strijbos (2e auteur), orthopeed Richard Bimmel (3e auteur) en programmamanager Onderzoek en Innovatie dr. Geert van der Sluis (laatste auteur). De overige auteurs zijn: dr. Wim Krijnen (Hanzehogeschool), Jelmer Jager (Hogeschool Leiden) en prof. dr. Nico van Meeteren (Erasmus MC).
Laatste nieuws
-
21 nov 2024
Geslaagde Informatieavond Nij Smellinghe legt uit: plas- en poepproblematiek bij kinderen
-
14 nov 2024
Verhuizing polikliniek Interne Geneeskunde
-
13 nov 2024
‘Bloeden is doodnormaal column gynaecoloog/seksuoloog Esther Nijhuis
-
13 nov 2024
Ondersteuning arbeidsdeskundigen versnelt re-integratie na operatie
-
12 nov 2024
Hoofdingang Nij Smellinghe sluit vanaf vrijdag 6 december 2024
-
12 nov 2024
Tv-gesprek over inzet statushouders om tekorten arbeidsmarkt tegen te gaan
-
11 nov 2024
Fries spreken in de spreekkamer: “Het maakt de patiënt op de één of andere manier een stukje sterker.”
-
11 nov 2024
Oplevering nieuwe zonnecarports: ruim 10.000 zonnepanelen op terrein Nij Smellinghe
-
07 nov 2024
Denken, doen en groeien in Nij Smellinghe
-
05 nov 2024
Ernstig tekort infusen - wereldwijd