Spring naar inhoud

Planbare operatieve zorg uitgesteld

Ziekenhuis Nij Smellinghe heeft te maken met een toenemende stroom van het aantal COVID-19 (corona)patiënten. Net als andere ziekenhuizen in Nederland is de druk op de zorg hoog en is de voorspelling dat het aantal COVID-patiënten de komende week verder op gaat lopen. Vanuit het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) is de opdracht om het aantal COVID-bedden verder op te schalen om zo de te verwachte toename van coronapatiënten uit de regio en indien mogelijk daarbuiten op te kunnen vangen. Ieder ziekenhuis heeft hierin een andere taakstelling. Het aantal bedden dat je beschikbaar moet maken hangt bijvoorbeeld van je ziekenhuis en het aantal inzetbare medewerkers.

Afschalen capaciteit operatiekamers

De enige mogelijkheid die wij nog hebben om deze toestroom en de druk op de zorg te kunnen opvangen, is om planbare operaties vanaf maandag 12 april uit te stellen. De twee operatiekamers die nog open zijn, worden alleen ingezet voor urgente ingrepen die niet uitgesteld kunnen worden, bijvoorbeeld oncologische operaties, spoedoperaties en verloskunde. Om de COVID-afdeling maximaal uit te kunnen breiden (naar 10 COVID-IC bedden en 18 COVID bedden in de kliniek), is extra inzet van personeel hard nodig. Om al het benodigde personeel, zoals verpleegkundigen en OK medewerkers, vrij te maken is het nodig om een deel van de bedden op de verpleegafdelingen te sluiten en de planbare operaties verder uit te stellen.

Patiënten ontvangen persoonlijk bericht van de desbetreffende polikliniek wanneer een geplande operatie wordt uitgesteld.

Spoedzorg en afspraken op de poliklinieken gaan door

Oncologische behandelingen, spoedzorg en verloskundige zorg blijven plaatsvinden. Ook gaan de afspraken op de poliklinieken vooralsnog door, in het ziekenhuis of digitaal (telefonisch of beeldbellen).

Tomeloze inzet, creativiteit en flexibiliteit

Wij realiseren ons dat het heel vervelend is voor patiënten dat hun operatie wordt uitgesteld. Helaas hebben wij geen andere keuze. Door de tomeloze inzet, creativiteit en flexibiliteit van ieder in ons ziekenhuis is het ons de afgelopen maanden elke keer weer gelukt om de zorg zo veel mogelijk door te laten gaan. Maar om de huidige en nog te verwachten zorg voor coronapatiënten op te kunnen vangen, moeten wij nu de planbare operationele zorg tijdelijk uitstellen. 

Houd je aan de maatregelen

Via deze weg willen we iedereen op het hart drukken om de coronamaatregelen te blijven volgen. Houd 1,5 meter afstand, was je handen regelmatig, hoest en nies in je elleboog, vermijd drukke plekken en gebruik een mondneusmasker. 

Zo help je je dierbaren, jezelf en zeker ook onze collega’s in het ziekenhuis.