Spring naar inhoud

Ter voorbereiding op uw bezoek leest u hier de actuele informatie en basisadviezen rondom het coronavirus COVID-19: www.nijsmellinghe.nl/corona.

Ouderen(zorg) kleurloos of kleurrijk: 21 t/m 25 november Ouderenweek in Nij Smellinghe

In de week van 21 tot en met 25 november is het Ouderenweek in Nij Smellinghe!
De polikliniek Geriatrie van ons ziekenhuis organiseert de week om de doelgroep ouderen (70+) extra aandacht te geven. Het thema van de Ouderenweek is Ouderen(zorg): kleurloos of kleurrijk.

Toegankelijk en toekomstbestendig

Ouderenzorg is in Nij Smellinghe een belangrijk onderwerp. “De maatschappij vergrijst. Dit merken we duidelijk in onze regio en zien we ook terug in de patiëntenpopulatie in Nij Smellinghe”, aldus ZVE-manager Carolina van den Akker. “Samen met zorgpartners houden we de zorg voor ouderen in de regio toegankelijk en toekomstbestendig. Dit doen we bijvoorbeeld met de Afdeling voor Tijdelijke Opname van Ouderen (ATOO). Deze afdeling is een samenwerking tussen ZuidOostZorg en Nij Smellinghe en biedt tijdelijke bedden voor kwetsbare ouderen die in het ziekenhuis zijn opgenomen en wel een zorgvraag hebben, maar geen ziekenhuisbehandeling meer nodig hebben. Verder is intussen onze polikliniek Geriatrie uitgebreid van twee naar vier geriaters en een internist ouderengeneeskunde.”

Kleurloos? Juist kleurrijk!

Geriatrieverpleegkundigen Hannie Meersma en Janny van der Zee zijn de drijvende krachten achter de Ouderenweek: “Ouderen en ouderenzorg hebben soms het imago saai en kleurloos te zijn. Maar dat is absoluut niet het geval! Ouderen hebben van alles meegemaakt in het leven en veel levenservaring en wijsheden opgedaan. En vanuit de zorg is er veel mogelijk om ook op oudere leeftijd met aandoeningen een fijn leven of, bij ernstige ziekte, een menswaardig bestaan te hebben. Dat maakt ouderen en de ouderenzorg juist kleurrijk!”

In het zonnetje

Voor in Nij Smellinghe opgenomen ouderen is er de hele week een activiteitenprogramma. De activiteiten zijn bedoeld voor de 70-plussers van de verpleegafdelingen van Nij Smellinghe, de Marrewyk en de ATOO. Kortom, voor elke oudere die op dat moment onder het dak van Nij Smellinghe verblijft.

De ouderen worden in het zonnetje gezet met onder andere een wellnessmiddag (in samenwerking met het Friesland College in Heerenveen), muziekoptredens, Hollandse spellen en mandala’s kleuren met Geestelijke Verzorging. Het weekmenu voor opgenomen patiënten bestaat uitsluitend uit typisch (oud-)Hollandse gerechten. Op woensdag is er een Hollandse daghap in het restaurant.

Symposium

Op woensdagavond 23 november organiseert Nij Smellinghe een symposium over ouderen(zorg), met onder andere Hendrik Elings als spreker. Hij maakte de documentaire 'Hait... portret van een hemd’ over de intensieve periode dat zijn vader Alzheimer had en vertelt hierover. Het symposium is volgeboekt.