Spring naar inhoud

Ontroering in interview NPO radio 1 over muziektherapie

Vol passie vertelden Eline en Josine in het NPO radio 1 programma ‘Langs de lijn En omstreken’ over muziektherapie in het ziekenhuis Nij Smellinghe op de afdelingen Neurologie en Intensive Care. Eline van der Veen, muziektherapeut bij ZuidOostZorg, liet horen, legde uit hoe muziektherapie werkt en hoe het wordt toegepast in het ziekenhuis. Muziektherapie kan helpen met activering/motivering, cognitie of het verbeteren van spraak. Bijvoorbeeld door het zingen van een herkenbaar nummer en zo de woorden uit te lokken: In Holland staat een ….

Muziektherapie activeert
Josine van der Meulen, fysiotherapeut in Nij Smellinghe, vertelde voorafgaand aan het interview een mooi voorbeeld die door de verpleegkundigen was gedeeld. “Er lag een mevrouw op de afdeling Neurologie met een traumatisch hersenletsel door een ongeval. Zij was heel passief en gaf ook weinig reactie. Toen Eline aan haar bed zong, reageerde zij door volledige songteksten mee te zingen. De verpleegkundigen waren erg onder de indruk van deze activering. Bij het herstel van deze patiënt werd muziek toegepast”. 

Samenspel van behandelaren
Muziektherapie wordt ingezet als middel om een doel te bereiken en komt het best tot zijn recht in samenspel met andere behandelaren. “Denk bijvoorbeeld aan spraaktherapie bij afasie, waarbij we samenwerken met logopedie. Maar ook met fysiotherapie en psychologie kunnen de inzichten, observaties en prikkels vanuit muziektherapie de behandeling versterken. Het kan bijvoorbeeld ook helpen om na een beroerte soepeler te lopen”.

Muzikale pilot dankzij de Vrienden
Muziek raakt het hart. En ook die van Eline, Josine, menig patiënt en collega. Daarom zijn Nij Smellinghe en ZuidOostZorg deze muzikale pilot gestart op de Intensive Care en Neurologie. Dit mooie initiatief is mede mogelijk gemaakt door de gift van € 5.000 van de Vrienden van Nij Smellinghe.

Het interview terugluisteren of –kijken
Wil je meer praktijkvoorbeelden horen? Meer weten over het ontroerende verhaal van Josine en welke patiënt haar zo raakte, waardoor zij zich heeft ingezet om de muziekcommissie nieuw leven in te blazen. Wat de persoonlijke motivatie is. En luister Eline spelen op de IC.

Luister of kijk dan hier het volledige radio-interview ‘Langs de lijn En Omstreken’