Spring naar inhoud

Ondersteuning arbeidsdeskundigen versnelt re-integratie na operatie

Terugkeren naar werk na een operatie is vaak een grote uitdaging. Uit onderzoek blijkt dat 35% van de patiënten na een knieprothese, 28% na een heupprothese en zelfs 63% na een darmkankeroperatie niet binnen één jaar terugkeert naar hun werk. Een betere samenwerking tussen medische zorg en arbeidszorg kan dit aanzienlijk verbeteren.

De rol van de arbeidsdeskundige

Een arbeidsdeskundige is een professional die beoordeelt welke stappen een patiënt moet nemen om weer veilig en effectief aan het werk te kunnen. Zij brengen de mogelijkheden en beperkingen in kaart, zowel van de patiënt als van de werkomgeving. Normaal gesproken wordt een arbeidsdeskundige pas laat in het verzuimtraject ingeschakeld, vaak pas na meer dan één jaar. Door hen al vóór de operatie te betrekken, kunnen tijdige interventies en aanpassingen worden gerealiseerd.

Pre-WERK: vroegtijdige ondersteuning bij re-integratie

Ziekenhuis Nij Smellinghe heeft positieve ervaringen met het zorgpad 'Back At Work After Surgery', waarbij de arbeidsdeskundige vroeg wordt betrokken. Met het nieuwe project Pre-WERK ontwikkelen we een hulpmiddel dat arbeidsdeskundigen helpt om het werk van de patiënt zo in kaart te brengen dat andere professionals, zoals fysiotherapeuten en bedrijfsartsen, direct kunnen zien hoe zij kunnen bijdragen aan een optimale terugkeer naar werk na de operatie. Dit bevordert de samenwerking tussen alle betrokken disciplines en versnelt de re-integratie.

Subsidie voor innovatie

Het Arbeidsdeskundig Kennis Centrum (AKC) erkent de toegevoegde waarde van Pre-WERK en kent een subsidie toe aan Nij Smellinghe, Amsterdam UMC en ELABO om dit project te realiseren. Dankzij deze steun kunnen we zowel de tool ontwikkelen als de praktische toepasbaarheid ervan onderzoeken. We verwachten dat Pre-WERK in het najaar van 2025 beschikbaar is.

Voordelen van vroege betrokkenheid

Door de arbeidsdeskundige al in een vroeg stadium in te schakelen, kunnen belemmerende en bevorderende factoren voor werkhervatting tijdig worden geïdentificeerd. Dit stelt ons in staat om samen met de patiënt en werkgever passende maatregelen te nemen, zoals werkplekaanpassingen of aangepaste revalidatieprogramma's. Bovendien kunnen dergelijke aanpassingen niet alleen de terugkeer van de individuele patiënt versnellen, maar ook de werkomstandigheden voor collega's verbeteren en toekomstig verzuim voorkomen.

Samen werken aan betere re-integratie

Samen werken aan betere re-integratie

Met Pre-WERK positioneren we de arbeidsdeskundige als een sleutelspeler in zowel de medische als arbeidsgerelateerde zorg rondom operaties. Door deze integrale aanpak streven we naar een snellere en duurzamere terugkeer naar werk voor onze patiënten, met aandacht voor hun gezondheid en welzijn op de lange termijn.