Spring naar inhoud

“Nooit een dag vrij”

Wereld Lymfoedeemdag

Wereld Lymfoedeemdag

Vandaag, maandag 6 maart, is het Wereld Lymfoedeem dag. Om aandacht te vragen voor lymfoedeem en te laten zien hoe het is om te leven met de aandoening, maakte filmmaker en fotograaf Goitzen van der Veen de portretserie “Nooit een dag vrij”.  Vandaag, op 6 maart 2023, worden de portretten tentoongesteld in de centrale hal van Nij Smellinghe. 

Goitzen heeft zelf al van jongs af aan lymfoedeem. De aandoening staat dichtbij hem. Nu wil hij graag zijn verhaal delen: “Als lymfoedeempatiëntheb je nooit een dag vrij. Je bent iedere dag met je aandoening bezig. ’s Ochtends sta je op met het aantrekken van je kousen en voor het slapen gaan trek je de kousen weer uit.”

“Het hebben van de aandoening heeft meer met me gedaan dan ik in eerste instantie dacht. Het laten zien van de steunkousen was soms best lastig. Zeker toen ik in de puberteit zat: je bent dan al overal onzeker over. Zo heb ik tot mijn zestiende niet echt korte broeken gedragen. Inmiddels gaat het beter. Maar de eerste warme zomerdag, wanneer je een korte broek aan wilt trekken, blijft ieder jaar een ding.” Vertelt Goitzen.

Expertisecentrum Lymfovasculaire Geneeskunde (ECL) in Nij Smellinghe

Het Expertisecentrum Lymfovasculair Geneeskunde (ECL) van Nij Smellinghe is het kennis- en behandelcentrum in Nederland op het gebied van lymfoedeem en lipoedeem. Lymfoedeem is de opstapeling van lymfevocht in de weefsels waardoor zwelling kan ontstaan op verschillende plaatsen in het lichaam. Die vochtophoping komt voor als de opname, het transport of de afvoer van het lymfevocht verstoord is. In verschillende delen van het lichaam kan lymfoedeem ontstaan: in armen, benen, genitaal of aangezicht. Dit kan grote gevolgen hebben voor patiënten in hun dagelijks leven. Meer informatie over het expertisecentrum vind je op onze website.