Spring naar inhoud

Nij Smellinghe stelt een groot deel planbare operaties uit

De stijging van het aantal coronabesmettingen en daarmee ook het aantal ziekenhuisopnames zijn zeer zorgwekkend. Door de toenemende stroom van het aantal coronapatiënten zijn alle ziekenhuizen genoodzaakt om een groot deel van de planbare (operatieve) zorg uit te stellen om zo de benodigde COVID-zorg en spoedzorg te kunnen leveren. Ook in Nij Smellinghe zijn wij genoodzaakt om een groot deel van onze planbare operaties uit te stellen.

Nij Smellinghe stelt 65% van de planbare operaties uit

Om de toestroom van coronapatiënten op te kunnen vangen, zijn wij genoodzaakt om een deel van onze operatiekamers te sluiten. Wij opereren op twee à drie operatiekamers (van de zeven). Dit houdt in dat ongeveer 65% van onze planbare operaties wordt uitgesteld. Op dit moment kunnen wij alle zorg nog leveren die binnen zes weken (FMS klasse 1 t/m 3) moet plaatsvinden, maar ook deze staat onder druk.

Het tijdelijk sluiten van vier à vijf operatiekamers is nodig om meer verpleegkundigen en specialisten vrij te maken om spoedzorg en COVID-zorg te kunnen leveren.

De specialist beoordeelt of een operatie medisch noodzakelijk is of medisch verantwoord kan worden uitgesteld.

De patiënt ontvangt persoonlijk bericht (meestal telefonisch) van de desbetreffende polikliniek wanneer een geplande operatie wordt uitgesteld.

Spoedzorg en poliklinische zorg gaan door

Poliklinische zorg gaat door, in het ziekenhuis of digitaal (telefonisch of beeldbellen). Ook vinden zo’n 35% van onze planbare operaties nog plaats. Dit gaat om operaties die binnen zes weken moet gebeuren om gezondheidsschade te beperken. Oncologische behandelingen, spoedzorg, verloskundige zorg en zorg die niet kan wachten blijft gewoon doorgaan.

Vervelend voor patiënten

Wij begrijpen dat het voor patiënten vervelend is als de operatie wordt uitgesteld en dat zij langer moeten wachten. Nij Smellinghe neemt dit besluit om de toenemende stroom op te kunnen vangen en de druk op de zorg te verminderen. Daarnaast is het onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om regionaal en landelijk onze capaciteit zo goed mogelijk in te zetten voor coronapatiënten en de reguliere zorg daar waar kan door te laten gaan.

Voorbereiden op fase 3 (scenario zwart)

We hopen dat we fase 3 (scenario zwart) niet gaan bereiken, maar we zijn erg dichtbij. Achter de schermen bereiden we ons hierop voor. De draaiboeken zijn doorgenomen en worden waar nodig aangevuld.

Fase 3 wordt landelijk door de minister afgekondigd als de druk door het oplopende aantal COVID-patiënten zo groot is, dat er ingrijpende en onconventionele keuzes gemaakt moeten worden. Op dat moment kan het bijvoorbeeld zo zijn dat er in de ziekenhuizen alleen nog ruimte is voor acute zorg zoals zorg voor mensen met een hartinfarct, een hersenbloeding of een trauma na een ongeluk en COVID-zorg.  

Help ons!

  • Houd je aan de basismaatregelen. Zoals 1,5 meter afstand, was regelmatig je handen, draag een mondneusmasker, blijf thuis bij klachten en laat je testen (ook als je gevaccineerd bent)
  • Kom alleen naar het ziekenhuis
  • Wees lief voor onze collega’s
  • Laat je vaccineren