Spring naar inhoud

Nij Smellinghe praat mee over verduurzamen bij Spraakmakers NPO radio 1

Hoe kun je als bedrijf verduurzamen? Folkert Brouwers, directeur Bedrijf & Gebouwen van ziekenhuis Nij Smellinghe schoof aan tafel bij Spraakmakers op NPO Radio 1 om te praten over dit onderwerp. Samen met Sandra Phlippen, hoofdeconoom van ABN AMRO en journalist Roos Abelman werd er gesproken over de uitdagingen die verduurzamen met zich meebrengt. De financiële kansen uit de praktijk werden belicht en voorbeelden voor organisaties en MKB.

“Om als organisatie te verduurzamen zijn een paar dingen belangrijk. Langetermijnvisie en ook investering waarbij wij zien dat het zich uiteindelijk terugverdient”, deelt Folkert Brouwers vanuit zijn praktijkervaring. “Betrek je hele organisatie. En het vraagt op meerdere gebieden een andere manier van kijken, denken en doen”.

Andere manier van kijken en doen

“Het was een uitdaging om de rentekorting op een groenlening te krijgen voor duurzaam verbouwen bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het vraagt namelijk een andere kijk en andere actie. Dit is nog niet zo gebruikelijk bij duurzaam verbouwen en samen met ABN AMRO hebben we de rentekorting voor elkaar gekregen. Zo zijn we minder geld kwijt aan financiering en komt dit uiteindelijk ten goede van de zorg”.

Betrek de hele organisatie

“Veel collega’s zijn nauw betrokken bij het verduurzamen van ons ziekenhuis. Dat begon jaren geleden met het idee om zonnepanelen op onze daken te plaatsen. En inmiddels hebben wij al een paar jaar 9.000 zonnepanelen en komen daar binnenkort nog eens 2.500 bij. Op zonnige dagen draait het volledige ziekenhuis op zelfopgewekte stroom”.

Wij hebben een Green Team dat bestaat uit bijna 60 collega’s van verschillende afdelingen die zich vanuit intrinsieke motivatie bezighouden met het thema duurzaam. Met kleine acties worden groter verandering in gang gezet en ontstaat er een sneeuwbaleffect. Een mooi voorbeeld hiervan is het plaatsen van perlators (ringetje in de kraan) in onze kranen waarmee we 20.000 liter per dag aan water besparen.

“Ook (nieuwe) medewerkers kijken hoe jij als organisatie omgaat met duurzaam en of je meegaat in de veranderingen”.