Spring naar inhoud

Nij Smellinghe investeert in medewerkers, samenwerking en duurzaam

Nij Smellinghe sloot 2023 af met een positief resultaat van € 5,1 miljoen. Het aantal operatieve verrichtingen zijn verder gestegen en de toegangs- en wachttijden afgenomen. Nij Smellinghe werd voor de tweede keer Beste Werkgever 2023 – 2024. En onze patiënten waarderen ons met een 8,6.

Net als andere zorgorganisaties staan we voor grote uitdagingen. De (complexere) zorgvraag neemt toe door vergrijzing, de arbeidsmarkt staat onder druk en de hogere kwaliteitseisen en volumenormen nemen toe. Om goede zorg beschikbaar, toegankelijk en betaalbaar te houden voor de inwoners van Zuidoost Friesland en daarbuiten blijven we investeren in onze medewerkers, samenwerking en een duurzaam ziekenhuis. We zorgen dat we toekomstbehendig* zijn om toekomstige uitdagingen het hoofd te bieden.

Onze medewerkers maken het verschil
Het zijn de kleine en grote dingen die onze medewerkers doen met respect voor ieders eigenheid. Die extra stap die we zetten. Het verschil dat we maken voor elkaar en vooral voor onze patiënten. Dat is ons blauwe hart. Samen investeren we in gezondheid, vakmanschap en persoonlijk leiderschap.

Het ziekteverzuim is met 2 procent gedaald naar 5,4% door de inzet van het programma ‘Grip op Verzuim’. Investeren we in verschillende opleidings- en ontwikkelmogelijkheden, is het Coachhuis in 2023 gestart en oriënteren we samen met Zorg voor het Noorden op anders leren. Bijvoorbeeld door het inzetten van een skillslab voor scenariotrainingen en het leren met VR-bril. Daarnaast leiden we maximaal op. Met trots mogen wij ons de beste werkgever 2023 – 2024 in de ziekenhuiszorg noemen.

Toegankelijke zorg
We zorgen dat de zorg toegankelijker is voor patiënten door inzet van digitale oplossingen. Bijvoorbeeld met de BeterDichtbij app. Via de app kan een patiënt een vraag stellen aan onze zorgverleners op een moment dat het de patiënt past. Animatievideo’s zetten we in om patiënten voor te lichten over hun aandoening, onderzoek of behandeling. Zij begrijpen de informatie beter en zijn beter voorbereid. In 2023 zijn we gestart met het programma ‘Visie op Poliklinieken’ om de zorg- en werkprocessen voor patiënten en medewerkers eenvoudiger en eenduidiger te maken.

Waarborgen acute zorg
Nij Smellinghe ontwikkelt een goed gepositioneerde sterke acute as. In mei 2024 startten we met de bouw van één afdeling Acute Zorg (SEH/EHH/CCU/IC)* met Spoedplein en geïntegreerde huisartsenpost. Eind 2025 is de (ver)bouw gereed en werken we (ZuidOostZorg en andere Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg, Dokterswacht, ambulancediensten en Nij Smellinghe) op het Spoedplein fysiek samen. Door onze krachten, kennis en expertise te bundelen, bewegen we samen naar een toekomst waarin voor alle inwoners van Zuidoost Friesland de juiste acute zorg beschikbaar is wanneer zij dit nodig hebben. Waar mogelijk zorgen we ervoor dat de acute zorgvraag thuis wordt opgevangen.

Sterker verbinden in de regio
We bestendigen onze jarenlange samenwerking met ZuidOostZorg op het gebied van de (ouderen)zorg in 2025 met een bestuurlijke fusie. Zo kunnen we samen versnellen in onze missie om de zorg voor de regio Zuidoost Friesland te verbeteren en toegankelijk te houden. 

In 2030 klimaatneutraal en energiepositief
In 2024 worden er extra zonnepanelen geplaatst en leveren deze samen met de 9.000 bestaande zonnepanelen ruim 50% van ons jaarverbruik op. Daarnaast treffen we voorbereidingen voor een tweede Warmte Koude Opslag (WKO) die zorgt voor aanzienlijk minder gasverbruik.

Duurzaam vastgoed
Nij Smellinghe werkt gestaag door aan het verduurzamen en (ver)bouwen van het ziekenhuis om zo een duurzame, prettige en inspirerende werk- en verblijfomgeving te creëren. Ook met ons vastgoed zijn we toekomstbehendig en blijven we wendbaar en flexibel.

In februari 2024 is de nieuwe polikliniek Oogheelkunde geopend. Antonius (Sneek) en Nij Smellinghe zijn een samenwerking aangegaan voor de aanschaf van een PET-CT-scanner. Deze wordt juli 2024 in gebruik genomen.

Positief resultaat
Nij Smellinghe sluit 2023 af met een positief financieel resultaat van € 5,1 miljoen (2022 € 2,1 miljoen). Dit is mede dankzij het feit dan Nij Smellinghe een ‘gevoelig’ ziekenhuis is geworden en daarmee een extra compensatie (beschikbaarheidsbijdrage) krijgt voor de SEH en acute verloskunde van € 3,0 miljoen. De extra middelen worden ingezet om de continuïteit en beschikbaarheid van de acute zorg richting de toekomst te waarborgen. En is gereserveerd voor de bouw van onze afdeling Acute Zorg met Spoedplein en geïntegreerde huisartsenpost.

Zowel omzet als kosten stegen in 2023 sterk als gevolg van de hoge inflatie. In 2023 is het gelukt om dit in evenwicht te houden. De omzet steeg in 2023 naar € 184,6 miljoen (2022 € 166,4 miljoen). De kosten stegen naar € 179,2 miljoen (2022 € 163,6 miljoen). De cao-afspraken en de forse stijging van energiekosten waren met name de oorzaak van de sterk gestegen kosten.

*Toekomstbehendig: als organisatie klaar zijn om alle toekomstige uitdagingen het hoofd te bieden. Het gaat vooral om vaardigheden, cultuuraspecten en processen die zowel robuust en duurzaam zijn als wendbaarheid ondersteunen.

* Spoedeisende Hulp (SEH), Eerste Harthulp (EHH), Cardio Care Unit = Hartbewaking (CCU), Intensive Care (IC)

Bekijk hier het jaarverslag van 2023