Spring naar inhoud

Om de kans op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen gelden er extra maatregelen in Nij Smellinghe. Kijk voor actuele informatie op www.nijsmellinghe.nl/corona.

Nij Smellinghe haalt niet-spoedeisende operaties in met efficiënte operatie-straatjes (LC)

Het inhalen van niet-spoedeisende operaties is begonnen in de Friese ziekenhuizen. In ziekenhuis Nij Smellinghe zetten wij onder meer efficiënte operatie-straatjes in waarmee wij hopen de wachtlijst in de aankomende zes maanden weg te werken. Met een operatie-straatje voer je dezelfde operaties op één dag uit. Hierdoor hoeft een operatiekamer niet elke keer te worden aangepast en kunnen we sneller wisselen van patiënten. Hierdoor kunnen we twee patiënten extra opereren op een dag.

“Blij dat ik mijn vak weer mag uitoefenen”

De Leeuwarder Courant interviewde chirurg Martijn Möllers in ziekenhuis Nij Smellinghe en twee patiënten die op vrijdag 24 september tijdens een operatie-straatje werden geopereerd.

Tijdens de coronapandemie zijn de wachtlijsten in ziekenhuizen toegenomen, zo ook in Nij Smellinghe. Een deel van onze operatiekamers hebben we moeten sluiten om de zorg voor COVID-patiënten op te vangen. Daardoor is een deel van de niet-spoedeisende operaties uitgesteld.

Möllers legt aan de Leeuwarder Courant uit hoe zo’n operatie-straatje in zijn werk gaat. En voelt zich “zo blij als een koe die de wei weer in mag”. “Ik ben blij dat ik mijn vak weer mag uitoefenen, zoveel mogelijk mensen van hun klachten kan afhelpen.”

Hypermoderne, fonkelnieuwe OK-complex

Om de wachtlijsten terug te brengen naar voor de coronapandemie verwacht Nij Smellinghe zo’n zes maanden nodig te hebben. Diverse betrokken afdelingen hebben samen gekeken naar de mogelijkheden om meer operatiecapaciteit te creëren door slimmer te plannen en processen te optimaliseren om zo de wachtzorg in te halen. Een van de voorbeelden is het operatie-straatje.

Dat Nij Smellinghe de uitgestelde zorg overdag kan inhalen is mede te danken aan het hypermoderne, fonkelnieuwe OK-complex, dat in maart is opgeleverd. De zeven operatiekamers - één meer dan in het vervangen complex – worden sinds september allemaal ingezet.

Lees het complete artikel

Het complete interview van Martijn Möllers en de ervaringen van onze twee patiënten, lees je in het premium artikel van de Leeuwarder Courant.

Klik hier voor het volledige artikel op lc.nl (Premium)