Onze collega’s Senada Gromic, assistent-verpleegkundige en Annouk Koppelman, manager Mens en Organisatie vertellen enthousiast aan het Friesch Dagblad over het project Nieuwkomers. Het project Nieuwkomers is een initiatief van het UMCG en omarmd door Zorg voor het Noorden. Hierin worden statushouders in een traject van zo’n 1,5 tot 2 jaar begeleid met als doel (sneller) aan de slag als BIG-geregistreerd verpleegkundige. Senada is de eerste deelnemer in een Fries ziekenhuis, zij startte in september 2024 in Nij Smellinghe.
Enorm potentieel in nieuwe Nederlanders
“Het project heeft eigenlijk alleen maar voordelen”, vertelt Annouk Koppelman, manager Mens en Organisatie bij Nij Smellinghe. “In de zorg is er sprake van een toenemend personeelstekort, terwijl er een enorm potentieel is aan mensen die nieuw zijn in Nederland.”
Thuis
Senada moest wennen aan de Nederlandse werkwijze. Maar nu voelt ze zich inmiddels helemaal thuis in Nij Smellinghe. “In het begin keek ik erg op naar mijn collega’s. Ik dacht: wat doen zij het allemaal goed. Inmiddels durf ik te zeggen dat het bij mij ook goed gaat. Dat komt ook door mijn collega’s, die hadden vanaf het eerste moment vertrouwen in me.”
Lees het complete artikel
Ben je nieuwsgierig naar waar Senada aan moest wennen? De verschillen met haar land van herkomst en hoe zij het project Nieuwkomers ervaart? En waarom Nij Smellinghe het project Nieuwkomers zo waardevol vindt? Lees dan het complete (betaalde) artikel op de website van het Friesch Dagblad.
Project Nieuwkomers
Het project Nieuwkomers is een initiatief van het UMCG en omarmd door Zorg voor het Noorden. Hierin worden statushouders in een traject van zo’n 1,5 tot 2 jaar begeleid met als doel (sneller) aan de slag als BIG-geregistreerd verpleegkundige. Er zijn een aantal voorwaarden. Het gaat om nieuwe Nederlanders die statushouder zijn. En zij hebben een zorgdiploma en zorgervaring als verpleegkundige in het land van herkomst.
Het traject begint met een intensieve taaltraining in Nederlands en (zorg)terminologie. Daarna doen zij werkervaring (15 – 21 maanden) op in een van de noordelijke ziekenhuizen met als uiteindelijk doel een BIG-registratie. Met deze registratie kunnen zij als verpleegkundige werken in Nederland. Het traject draagt bij aan verbeterde en versnelde integratie van nieuwkomers die hun kennis en expertise kunnen inzetten voor de Nederlandse zorgsector en aan het verminderen van de nijpende personeelstekorten in de zorg.
Laatste nieuws
-
19 apr 2025
Passend speelgoed voor alle leeftijden dankzij donatie Stichting Vrienden van Nij Smellinghe
-
17 apr 2025
Sterk teamwerk, op het water en in de zorg
-
17 apr 2025
Gewijzigde openingstijden tijdens pasen
-
15 apr 2025
Alles binnen handbereik dankzij innovatieve 3D geprinte oplossingen
-
14 apr 2025
De voorjaarseditie van Nijs!
-
14 apr 2025
Scholing Neurorevalidatie
-
14 apr 2025
Muziektherapie krijgt vaste plek in ziekenhuis Nij Smellinghe
-
10 apr 2025
Snellere doorlooptijd door digitalisering bloedafnames Antonius en Nij Smellinghe
-
09 apr 2025
Intake coloscopie bevolkingsonderzoek darmkanker digitaal en thuis, wanneer het u uitkomt
-
09 apr 2025
Nij Smellinghe in de top 3 van de Vernet Health Ranking 2024