Spring naar inhoud

Nieuwe foto-expositie in ziekenhuis Nij Smellinghe

De komende maanden is in ziekenhuis Nij Smellinghe een foto-expositie van Jan Moes te bezichtigen.

Jan Moes is geboren en opgegroeid in Friesland en woont sinds 1991 in Kampen. Als geboren Fries zit de liefde voor deze mooie provincie nog steeds in zijn genen. Nu hij er niet meer woont en misschien wel juist daarom, voelt hij nog steeds een sterke betrokkenheid en aantrekkingskracht met ‘syn heitelân’, zijn bewoners en het Friese landschap. Zijn identiteit is nauw verbonden met dit landschap. In zijn foto’s is dit goed terug te zien.

Met zijn foto’s wil Jan iets van zichzelf laten zien, hoe hij de wereld om zich heen ziet en ervaart.
Het maken van een foto gaat voor hem verder dan een registratie van tijd en ruimte. De foto is niet alleen een boodschapper van informatie, maar suggereert een verhaal, een gevoel. Met zijn fotografie wil Jan verhalen vertellen, hij kiest daarbij voor onderwerpen die dicht bij hem staan en waarmee hij een persoonlijke betrokkenheid voelt. Hij gaat daarbij op zoek naar eenvoudige en krachtige beelden, waarmee hij gevoelsmatig iets los wil maken en mensen wil raken.

De beeldtaal die hij daarbij hanteert is er een van rauwe onbevangenheid. Hij is niet op zoek naar een esthetisch beeld. Het beeld hoeft ook niet persé mooi te zijn. Het gaat meer over stemming en gevoel dan over de schoonheid van het onderwerp.

Jan fotografeert voornamelijk in zwart-wit, kleur leidt af. Zwart-wit geeft de essentie weer van wat hij vast wil leggen en past goed bij wat er in zijn hoofd speelt. Hij gaat daarbij op zoek naar uitersten; licht en donker, contrastrijk, bewogen. Landschapsfoto’s met hemel en aarde, met lijnen en bochten. Het leven is per slot van rekening ook geen rechte lijn.

De tentoongestelde foto’s uit de series BERNETIID, LYTSE JONGE en IN ÚS LÂNSKIP zijn een kleine selectie uit zijn (seriematige) werk tot nu toe, aangevuld met nieuw werk uit de serie OEVERDWALEN.

De expositie is dagelijks te bezoeken (in de gang op route 31).