Spring naar inhoud

Nieuwe expositie in ziekenhuis Nij Smellinghe

Vanaf half januari exposeert de Sweachster schilder Roel Alkema met schilderijen in de expositieruimte van ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten. Bezoekers van het Kunstweekend of de Kunstmarkt in Beetsterzwaag hebben wellicht eerder werk van hem gezien, dat figuratief van aard is. Zijn thematiek is gevarieerd: van stations, stads- en dorpsgezichten tot  landschappen en beelden van de wadden. Wat hem vooral boeit, is de sfeer en lichtval in wat iedereen omringt: de werkelijkheid.

Opvallend daarbij is de aandacht voor lichtval en schaduwwerking en het contrast tussen het koele blauw van Bretagne en het warme palet van de Ardèche en Italië. De Waddeneilanden vertegenwoordigen beide: de koele kust en het warm getinte zomerterras.
 

Roel Alkema heeft van 1972 tot 1988 gewerkt als docent Nederlands en Taaldidaktiek  aan de

toenmalige Rijks Pedagogische Academie (PABO) aan de Eikesingel in Drachten. Vanaf 1988 heeft hij zijn loopbaan als neerlandicus/communicatiedocent voortgezet aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL).

In zijn werkperiode volgde hij teken/schilderlessen aan het Karwei in Drachten en op het atelier van Sybranda Wieringa aan de Tussendiepen. Na zijn pensionering heeft hij zijn hobby, schilderen en beeldhouwen verdiept door het volgen van de schildersopleiding aan de Klassieke Academie in Groningen.

In 2013 is hij afgestudeerd met als thema: stations. Vooral de sfeer van oude stations en beelden van aankomende en vertrekkende reizigers staan daarbij centraal. Ze roepen soms nostalgische gevoelens op en ook vragen over herkomst en bestemming van zich langs elkaar voortspoedende of wachtende reizigers.

Hij heeft onder andere les gehad van bekende Noord-Nederlandse schilders als Jan van Loon, Jan van der Kooy, Rein Pol en Peter Durieux.

Sinds 2013 exposeert hij regelmatig, maar vooral in het noorden van het land en in Oldenburg .
Sinds enkele jaren maakt hij deel uit van AKKA, een vereniging van alumni van de Klassieke Academie die regelmatig exposities organiseert.

De expositie duurt tot 17 april en is dagelijks te bezoeken (in de gang op route 132).