Spring naar inhoud

Ter voorbereiding op uw bezoek leest u hier de actuele informatie en basisadviezen rondom het coronavirus COVID-19: www.nijsmellinghe.nl/corona.

Nierstenen verwijderen met korte, eenvoudige behandeling dankzij niersteenvergruizer in ziekenhuis Nij Smellinghe

Ziekenhuis Nij Smellinghe beschikt sinds november 2022 over een niersteenvergruizer. Patiënten met nierstenen worden met een korte, eenvoudige behandeling geholpen op de polikliniek Urologie in ons ziekenhuis.

Behandeling poliklinisch en snel

Een behandeling met de niersteenvergruizer is veel minder ingrijpend dan een operatie en heeft daarom, als het kan, de voorkeur. Door deze uitwendige behandeling, die dertig tot zestig minuten duurt, kan bijvoorbeeld snijden in het lichaam worden voorkomen.
“De techniek van de niersteenvergruizer bestaat al ruim veertig jaar en is nog steeds effectief”, aldus Thomas Müller, uroloog in Nij Smellinghe. “De niersteenvergruizer is een soort kussentje met een ingebouwd echo- en röntgenapparaat. De röntgenlaborant houdt de niersteenvergruizer tegen de zij van de patiënt om echografisch of met röntgenstraling de positie en grootte van de nierstenen te bepalen. Vervolgens geeft het apparaat kleine schokgolven om de nierstenen te vergruizen. Bij een effectieve behandeling plast de patiënt het gruis van de nierstenen vanzelf uit.”

Complexe situaties

In de meeste gevallen is een patiënt met nierstenen poliklinisch te behandelen met de niersteenvergruizer. In complexe situaties waarbij een behandeling met de niersteenvergruizer niet mogelijk is, is het nodig om een patiënt met nierstenen te opereren. Dit gebeurde al in Nij Smellinghe op de, in Friesland enige, hybride operatiekamer. Op deze hybride operatiekamer zijn het röntgenonderzoek en de ingreep te combineren in één behandeling: de uroloog en medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige (MBB’er) sporen de nierstenen op met röntgenstraling en verwijderen ze daarna direct.

Uiteindelijk verwacht Nij Smellinghe op de polikliniek Urologie ongeveer 100 patiënten per jaar met deze behandeling te helpen.