Spring naar inhoud

Om de kans op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen gelden er extra maatregelen in Nij Smellinghe. Kijk voor actuele informatie op www.nijsmellinghe.nl/corona.

Nationale Broer- en Zus-dag

Vandaag is het Nationale Broer en Zus-dag. In ons ziekenhuis werken ook broers en zussen van elkaar. We vroegen ze waarom ze voor Nij Smellinghe hebben gekozen als werkgever en hoe trots ze op elkaar zijn.

Lees op deze pagina de verhalen van:

  • Froukje en Sieuwke
  • Linda en Bianca
  • Riemkje en Hendrika

Froukje en Sieuwke

Froukje en Sieuwke

Lees hier het verhaal van Froukje Veenema en Sieuwke. Froukje werkt bijna 12,5 jaar als transferverpleegkundige. Sinds 2013 is ze in dienst van Nij Smellinghe, daarvoor was ze gedetacheerd vanuit ZuidOostZorg. Daarnaast is ze sinds 2 jaar lid van de Ondernemingsraad (OR). Sieuwke werkt nog niet officieel in ons ziekenhuis. Vanaf oktober gaat ze aan het werk op de polikliniek Longgeneeskunde als poli-assistente. 

Waarom hebben jullie voor Nij Smellinghe gekozen als werkgever?

Froukje (rechts op de foto)
: “Ik heb niet bewust voor Nij Smellinghe gekozen. Er was een vacature voor een leuke functie, toen ik bijna zes maanden in de ziektewet zat. Ik ben heel erg blij dat ik hier terecht gekomen ben. Ik vind het werken in het ziekenhuis heel erg leuk. Het is een afwisselende baan met veel contacten in de kliniek, maar ook op de poliklinieken. Ik heb veel contact met patiënten, verpleegkundigen, artsen, fysiotherapeuten, diëtisten, noem maar op. Dat in combinatie met mijn lidmaatschap bij de OR, maakt dat ik Nij Smellinghe goed leer kennen. Het is een overzichtelijk, professioneel ziekenhuis waar de lijntjes kort zijn en met voldoende ambitie voor de komende jaren.”

Sieuwke (links op de foto): “Vanaf oktober mag ik komen werken in Nij Smellinghe. En nee, ik ben niet eens via mijn zus Froukje hier terecht gekomen. Ik heb keurig gesolliciteerd op een openstaande vacature. Vanuit mijn vorige werk in een huisartsenpraktijk heb ik veel te maken gehad met Nij Smellinghe. Ik ben altijd onder de indruk geweest van de persoonlijke benadering en de professionaliteit binnen Nij Smellinghe. In mijn zoektocht naar een baan binnen een grotere organisatie met meer mogelijkheden stond Nij Smellinghe dan ook echt op nummer 1. Ik ben erg blij dat ik mijn bijdrage mag gaan leveren. Het zal een hele andere manier van werken worden voor mij; van een huisartsenpraktijk naar een polikliniek is een hele andere tak van sport en ik ben zelf ook erg benieuwd hoe dat zal gaan! Ik kijk er in ieder geval erg naar uit om met meerdere collega's samen te werken!

Maak de zin af: Ik ben trots op mijn zus omdat…..

Froukje over Sieuwke:

“Ik ben trots op mijn zus omdat ze het aandurft haar vaste baan op te zeggen en toch te gaan wat ze graag wil; bij ons leuke ziekenhuis komen werken!”

Sieuwke over Froukje:
“Ik ben natuurlijk sowieso trots op mijn zus! Maar in deze context vooral ook omdat zij haar werkzaamheden als transferverpleegkundige de volle aandacht geeft en dit toch kan combineren met haar jonge gezin.”

Linda en Bianca

Linda en Bianca

Lees hier het verhaal van Linda en Bianca. Linda is 12 jaar in dienst van Nij Smellinghe en werkt als verpleegkundige op de verpleegafdeling Cardiologie en Longziekten (B2). Bianca is officieel pas sinds twee maanden in dienst en werkt als medisch analist bij het Medisch Laboratorium.

Waarom hebben jullie voor Nij Smellinghe gekozen als werkgever?

Linda (rechts op de foto)
: “Vanaf 2009 werk ik in Nij Smellinghe. Eerst als oproep verpleegkundige, later heb ik een vast contract gekregen. Inmiddels ben ik dus 12 jaar in dienst. In die tijd heb ik diverse cursussen kunnen volgen en ook nog de opleiding HBO-V gedaan. Nadat ik mijn diploma had behaald heb ik een open sollicitatie geschreven. Mijn voorkeur ging uit naar het werken in een perifeer ziekenhuis. Naast de patiëntenzorg vind ik het namelijk ook belangrijk dat ik mijn collega's goed ken. Tijdens mijn sollicitatiegesprek had ik gelijk een heel fijn gevoel bij dit ziekenhuis. De sfeer was gemoedelijk en er was ruimte voor wat humor. Na het gesprek kon ik binnen enkele weken al aan de slag. Tot nu toe bevalt het mij erg goed in Nij Smellinghe. Binnen Nij Smellinghe is er een fijne werkcultuur. Dit komt voornamelijk door de korte lijnen. Veel collega's uit diverse disciplines kennen elkaar. Er is altijd laagdrempelig ruimte om te overleggen. Dit komt de patiëntenzorg zeker ten goede. Daarbij is er ook de mogelijkheid om jezelf verder te ontwikkelen. Vanuit het LEV programma heb ik de HBO-V gedaan. De begeleiding en betrokkenheid vanuit de collega's heeft zeker geholpen om door te zetten en uiteindelijk het diploma in handen te krijgen.”

Bianca (links op de foto): “Mijn loopbaan bij Nij Smellinghe is al een aantal jaren eerder begonnen. In 2017, tijdens mijn mbo-opleiding (Analist Klinische Chemie niveau 4) heb ik stagegelopen bij het Medisch Laboratorium. De jaren die daarop volgende was ik werkzaam in de zomervakantie als vakantiekracht op de prikpoli. Ondertussen ben ik, na het afronden van de mbo-opleiding, gaan doorstuderen op het hbo (Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek). Op 1 oktober 2018 ben ik naast de hbo-opleiding aan het werk gegaan als laborant bloedafname op de prikpoli (oproepkracht). Omdat ik het werken binnen Nij Smellinghe altijd als enorm prettig heb ervaren, met lieve collega’s en veel uitdagingen binnen het vakgebied, heb ik ervoor gekozen om mijn afstudeeronderzoek te doen binnen het lab van Nij Smellinghe. Met succes heb ik mijn studie afgerond en ben ik met heel veel plezier aan de slag gegaan als medisch analist.

Ik vind het werken binnen Nij Smellinghe erg prettig. Het is een kleinschalig ziekenhuis met vele verschillende zorgdisciplines. Iedere patiënt is uniek en daarom is het werken op het laboratorium geen dag hetzelfde!

Maak de zin af: Ik ben trots op mijn zus omdat…..

Linda over Bianca: 
“Ik ben trots op mijn zus omdat ze ondanks dat ze net gediplomeerd is heel kundig is en patiënten goed op hun gemak kan stellen. Ze is ook altijd vrolijk en brengt dit ook over op de patiënten en haar collega's. Wanneer ze merkt dat er verbetermogelijkheden zijn dan gaat ze daarmee aan de slag. Ze is gemotiveerd om te blijven leren. Toen ze na haar mbo-opleiding besloot om toch door te gaan met de hbo-opleiding heb ik haar gesteund en aangemoedigd. Dat ze dit diploma ook nog met prachtige cijfers heeft weten te behalen maakt me erg trots! De collega's op het medisch laboratorium hebben er een hele fijne collega bij gekregen, daar ben ik zeker van!”

Bianca over Linda:  “Ik ben trots op mijn zus omdat ze al 12 jaar werkzaam is als verpleegkundige binnen ziekenhuis Nij Smellinghe. Ze is erg gedreven in haar vakgebied en ondertussen met al haar ervaring onmisbaar geworden. Ik ben ook ontzettend trots op haar omdat ze in 2020 de hbo-opleiding Verpleegkundige met veel succes heeft afgerond. Je bent een doorzetter, daar kan iedereen wat van leren!”

Riemkje en Hendrika

Riemkje en Hendrika

Lees hier het verhaal van Riemkje en Hendrika. Riemkje werkt sinds 2020 als Physician Assistant Urologie in Nij Smellinghe. Hendrika is werkzaam als kinderverpleegkundige op de Kinderafdeling en werkt nu ongeveer 13 jaar in ons ziekenhuis.

Waarom hebben jullie voor Nij Smellinghe gekozen als werkgever?

Riemkje (rechts op de foto)
: “Tijdens mijn opleiding HBO-verpleegkunde (2004) heb ik kennis mogen maken met het werken binnen Nij Smellinghe. Aansluitend heb ik de duale opleiding tot operatieassistent binnen Nij Smellinghe gevolgd. Na mijn opleiding heb ik twee jaar in Amsterdam gewoond en gewerkt om in 2010 weer terug te keren. In 2017 heb ik de kans gekregen om mijn droom als Physician Assistant (PA) te verwezenlijken. Sinds 2020 werk ik als gediplomeerd PA bij het specialisme Urologie voor Medisch Maatschap Drachten (MMD) binnen Nij Smellinghe. Nij Smellinghe is een fijn perifeer ziekenhuis waarin laagdrempelig contact mogelijk is binnen diverse specialismen. De patiënt is voor de juiste zorg snel op juiste plek. Daarnaast heerst er een aanspreekcultuur waarin ruimte is om feedback te geven en te ontvangen. Mijn inziens is dit een goede eigenschap waarin individuen de gelegenheid krijgen om elkaar te versterken en te ontwikkelen.”

Hendrika (links op de foto): “Ik wilde destijds heel graag in een ziekenhuis stagelopen, niet academisch, maar juist in een streekziekenhuis. En daarnaast was het dichtbij mijn woonplaats. Ook kreeg ik positieve verhalen te horen van verschillende familieleden die hier werk(t)en. Ik ben in 2009 binnengekomen als hbo-V stagiaire. Ik liep eerst een jaar stage op verpleegafdeling A2. Daarna mocht ik mijn laatste jaar van de opleiding hbo-V stage lopen op de Kinderafdeling. Dit beviel zo goed dat ik na mijn stage gesolliciteerd heb om de kinderaantekening te mogen gaan doen. Vereiste was dat ik eerst twee jaar zou gaan voorwerken als algemeen verpleegkundige waarvan een half jaar op verpleegafdeling A1. Sinds februari 2014 werk ik als kinderverpleegkundige.

Ik werk graag in Nij Smellinghe. We werken doorgaans met korte lijntjes, helemaal op verpleegafdeling B3 Vrouw Kind. Sinds dat de Kraam- en Kinderafdeling samen zijn gegaan werken we zoveel mogelijk gezinsgericht. Arts en gespecialiseerd verpleegkundige zijn echt een team. Daardoor voel ik mij als kinderverpleegkundige serieus genomen. Wij zijn echt de oren en de ogen van onze patiënt en worden zo ook gezien.”

Maak de zin af: Ik ben trots op mijn zus omdat…..

Riemkje over Hendrika: “Als kinderverpleegkundige leert zij een gezin vaak kennen in zijn grootste kwetsbaarheid, op een moment dat een kind soms levensbedreigend ziek is. Ik vind het knap hoe zij een balans heeft gevonden in haar professionele betrokkenheid als ook in haar eigen emotionele geraaktheid. Haar optimisme, energie en enthousiasme zijn een zegen voor het team, patiënt en diens ouders. Aan haar zou ik mijn zieke kind toevertrouwen.”

Hendrika over Riemkje: “Na ongeveer tien jaar te hebben gewerkt als operatieassistent durfde ze het roer om te gooien en de uitdaging aan te gaan om Physician Assistant te gaan studeren. Weer aan de studie, na heel hard werken, veel doorzettingsvermogen en studeren is het haar gelukt en maakt ze nu deel uit van het team Urologie. Super stoer!”