Spring naar inhoud

Ter voorbereiding op uw bezoek leest u hier de actuele informatie en basisadviezen rondom het coronavirus COVID-19: www.nijsmellinghe.nl/corona.

Medicijnen over

Heeft u medicijnen over? Laat het milieu niet in de steek, lever ze in bij de apotheek!

Waarom inleveren?

Medicijnen vallen (net als bijvoorbeeld batterijen) onder het klein chemisch afval. Het is dus belangrijk om deze niet bij het gewone huisafval te gooien en al helemaal niet door de wc of gootsteen te spoelen. De medicijnen komen dan in het rioolwater terecht.
 

Wist u bijvoorbeeld dat:

  • Sommige pijnstillers schadelijk zijn voor vissen?
  • Anticonceptiemiddelen kunnen zorgen voor geslachtsverandering bij vissen?
  • Antibiotica in het milieu voor resistentie zorgen, waardoor behandeling in de toekomst steeds moeilijker wordt?

Hoe werkt inleveren?

U kunt medicijnen die u niet meer gebruikt, inleveren bij de apotheek. U kunt uw medicijnen hier in Nij Smellinghe afgeven aan de balie van de poliklinische apotheek.

Als u niet in de buurt woont, kunt u de medicijnen natuurlijk ook bij uw eigen apotheek inleveren. De apotheek zorgt ervoor dat de medicijnen op de juiste manier vernietigd worden.

Waarom moet de apotheek medicijnen vernietigen?

De apotheek mag geneesmiddelen niet meer aan een andere patiënt mee geven. De medicijnen zijn namelijk de apotheek uit geweest en dan is niet meer zeker dat de medicijnen op de juiste manier bewaard zijn geweest.

Misschien heeft iemand ze bijvoorbeeld in de auto in de brandende zon laten liggen. Omdat de kwaliteit niet meer zeker is, moeten alle medicijnen die worden ingeleverd, worden vernietigd.