Spring naar inhoud

Joanne’s droom compleet: verpleegkundigen zichtbaarder met Wall of Nursing

Een moment bijna dertig jaar geleden. Joanne is verpleegkundige op een ziekenhuisafdeling. De patiënten die onder haar verantwoordelijkheid vallen kent ze door en door. Zo ook op die bewuste dag. “De hele dag zorg ik voor de patiënten en het valt me op als er iets afwijkends aan de hand is. Er is een patiënt met wie het niet goed lijkt te gaan. Ik krijg een ‘niet pluis-gevoel’ en besluit dit te delen met de dienstdoende arts. De arts komt langs voor controle, ik vertel hem wat ik zie en wat er volgens mij moet gebeuren. Hij doet kortaf en zegt dat ik me maar mooi met het verzorgen van de patiënt moet bemoeien. Medische beslissingen neemt hìj. Punt. Niets tegen in te brengen. Ik sta met mijn mond vol tanden, maar voel van alles. Als verpleegkundige ben ik de oren en ogen van de patiënt en het is én voelt als mijn taak en verantwoordelijkheid om voor de patiënt op te komen. Ik voel me gefrustreerd, ongehoord en niet serieus genomen.”

Het is een belangrijk punt in Joanne haar carrière. “Ik dacht: dit nooit meer. Het werd mijn droom en ambitie om verpleegkundigen de positie en zichtbaarheid te geven die ze verdienen. Voor het werkplezier van verpleegkundigen en voor patiënten, omdat het uiteindelijk bijdraagt aan betere patiëntenzorg.”

Zo kan het ook

Het kwartje van ‘zo kan het ook’ viel voor Joanne tijdens een bezoek aan Magnet Hospitals in Amerika. “In dit type ziekenhuizen hebben verpleegkundigen een duidelijk zichtbare positie en veel invloed in de organisatie. Om dit kracht bij te zetten, staat er in elk Magnet Hospital een Wall of Nursing. Een muur die gaat over het belang van het verpleegkundig beroep en die trots uitstraalt, met bijvoorbeeld complimenten en – heel Amerikaans – de verpleegkundige van de maand award.”

Terug in Nederland is Joanne geïnspireerd en weet ze haar droom en ambitie waar te maken. Zo is ze medeoprichter van de Verpleegkundige Adviesraad (VAR) in Nij Smellinghe. De VAR geeft verpleegkundigen inspraak en de kans om invloed uit te oefenen en betrokken te zijn bij beleidsontwikkelingen. Als secretaris is ze tegenwoordig nog steeds bij de VAR betrokken. En in haar huidige baan als projectleider en adviseur Leren en Ontwikkelen helpt ze verpleegkundigen bij het verstevigen van hun positie als professional. 

Nog één wens

Maar het blijft kriebelen. Er is nog één wens, opgedaan in Amerika: de Wall of Nursing. “Een Wall of Nursing draagt bij aan de zichtbaarheid van verpleegkundigen. Dit wilde ik ook graag in Nij Smellinghe realiseren. Lange tijd bleef het bij een idee, totdat vier collega’s in 2019 ook Magnet Hospitals bezochten en van ons bestuur toestemming kregen om voor Nij Smellinghe een Wall of Nursing te maken. Yes! Met elkaar werkten we aan een soort museumwand met verhalen, voorwerpen, foto’s en video’s over het verpleegkundig beroep en de ontwikkeling van het vak.”

Opnieuw werd Joanne haar geduld op de proef gesteld door de coronaperiode en verbouwingen in het ziekenhuis. “Maar ik hield vertrouwen in een goede afloop. Met het nodige doorzettingsvermogen werd de Wall of Nursing in december 2022 een feit! We zien regelmatig mensen even stilstaan bij de muur of zelfs speciaal langskomen om een kijkje te nemen. Dat maakt me trots.” Is Joanne nu uitgedroomd? “Nee, dat niet. Het blijft mijn missie om de zichtbaarheid en positie van verpleegkundigen te verstevigen. Daar blijf ik me voor inzetten!


Kom je ook een bezoekje brengen aan de Wall of Nursing? Je vindt deze in het Werkcafé, aansluitend aan het Restaurant van Nij Smellinghe. Meer info vind je hier: www.nijsmellinghe.nl/won

Joanne voor de Wall of Nursing
Joanne voor de Wall of Nursing