Spring naar inhoud

Inzet op duurzaamheid en samenbrengen van onderwijs en praktijk - artikel Friesch Dagblad

Vandaag verscheen in het Friesch Dagblad het artikel ‘In Drachten ontstaat iets unieks: een duurzaam ziekenhuis met een schoolgebouw erin'. In dit artikel vertellen Folkert Brouwers, directeur Bedrijf & Gebouwen en Anneke Brom, opleidingsmanager Zorg en Welzijn bij ROC Friese Poort over hoe er volop wordt ingezet op duurzaamheid en op het dichter bij elkaar brengen van onderwijs en praktijk.

In Nij Smellinghe wordt sinds een paar jaar behoorlijk gebouwd. Het ruim vijftig jaar oude ziekenhuis, dat 224 bedden en grofweg 1.600 medewerkers telt, wordt door middel van een omvangrijke verbouwing verduurzaamd. Daarnaast maakt het ruimte voor nieuwbouw. Afgelopen oktober werd een aan het ziekenhuis vast gebouwde schoollocatie van ROC Friese Poort (tegenwoordig Firda) geopend.

Het is allemaal onderdeel van een plan om het ziekenhuis zo toekomstbestendig mogelijk te maken. Want de uitdagingen zijn groot. Er is een krappe arbeidsmarkt, de energieprijzen zijn hard gestegen en de zorgkosten lopen op. Nij Smellinghe maakte daarom een jaar of vijf geleden al een plan voor de lange termijn, vertelt Brouwers in zijn kantoor dat volhangt met bouwplannen en plattegronden. ,,Daarbij kijken we heel goed naar de ruimte die we hebben, en stellen we onszelf bijvoorbeeld de vraag: hebben we al die vierkante meters nodig of kan het compacter? En wat kunnen we doen om te besparen?”

Het uitgebreide artikel lees je hier:

In Drachten ontstaat iets unieks: een duurzaam ziekenhuis met een schoolgebouw erin. 'Verpleegkundigen komen zo vanuit de operatiekamer ons leslokaal binnenlopen' - Friesch Dagblad