Spring naar inhoud

Interview Omrop Fryslân over verwacht personeelstekort

Idi de Boer, ZVE manager Acute Zorg en Operatiecomplex in Nij Smellinghe, werd geïnterviewd over de stijgende zorgvraag, minder (jonge) mensen aan het werk in de zorg, welke gevolgen er worden verwacht in de toekomst voor de ziekenhuiszorg. En een voorbeeld hoe wij als (Friese) ziekenhuizen hier gezamenlijk mee omgaan.

We zijn kwetsbaar

Het is lastig om op verschillende afdelingen de roosters rond te krijgen. Dit komt deels door ziekte en op bijvoorbeeld afdelingen als een spoedeisende hulp en operatiecomplex door een combinatie van ziekte en langer openstaande vacatures. Door de inzet en flexibiliteit van onze medewerkers lukt het in veel gevallen om de roosters toch rond te krijgen. Helaas moeten we soms tijdelijk een aantal bedden sluiten of een operatieprogramma uitstellen. We zijn kwetsbaar.

Meer zorgvraag en minder mensen voor het werk

Uit meerdere onderzoeken wordt een snel stijgende zorgvraag verwacht doordat er meer ouderen zijn met vaak meerdere aandoeningen tegelijk (dubbele vergrijzing). Daarnaast zien we dat er minder mensen instromen in de zorgopleidingen en zijn vacatures lastiger in te vullen. Dit is een uitdaging waar we als zorgorganisaties gezamenlijk voor staan nu en helemaal met het oog op de toekomst.

Zorg voor het Noorden

Een van de initiatieven waar de noordelijke ziekenhuizen en ambulancediensten de krachten bundelen is Zorg voor het Noorden. We zetten in om zorgtalent aan te trekken en te behouden en leiden gezamenlijk op om mensen een afwisselende loopbaan te kunnen bieden.

Interview Omrop Fryslân

Interview Omrop Fryslân

Idi vertelt aan Omrop Fryslân meer over dat we kwetsbaar zijn en het gezamenlijk opleiden. Bijvoorbeeld het dubbel opleiden van verpleegkundigen. "Dat verpleegkundigen van de intensive care ingezet kunnen worden op de spoedeisende hulp en andersom", zegt De Boer. “Dit maakt dat verpleegkundigen op beide afdelingen inzetbaar zijn. En zorgt voor een afwisselende baan”.

Bovendien wordt er gekeken naar de indeling van het ziekenhuis. Zo wordt Nij Smellinghe binnenkort verbouwd. De afdelingen die acute hulp bieden, worden dichter bij elkaar geplaatst. Dat maakt het werk efficiënter en zo kan het personeel elkaar makkelijker ondersteunen.

Het interview en het verhaal kijk en lees je terug op Omrop Fryslân.