Spring naar inhoud

Interview met Omrop Fryslân over oplossing patiënt die bed bezet en geen ziekenhuiszorg nodig heeft

Vele ziekenhuisbedden in het hele land worden bezet door oudere patiënten die geen ziekenhuiszorg meer nodig hebben, maar niet gelijk ergens anders naar toe kunnen. Hoewel het ook in ziekenhuis Nij Smellinghe voorkomt, zien wij een daling van het aantal patiënten dat in een ziekenhuisbed ligt en geen medisch specialistische zorg meer nodig heeft. Ook het aantal ligdagen in een ‘verkeerd’ bed is afgenomen. Dit komt mede door de inzet van de ATOO (Afdeling Tijdelijke Opname Ouderen), een samenwerking tussen ZuidOostZorg en Nij Smellinghe.

Karine van der Kraan van ZuidOostZorg legt aan Omrop Fryslân uit hoe de ATOO werkt, hoe we samen zorgen voor een goede doorstroming van patiënten en het meest belangrijke dat een patiënt met vertrouwen weer naar huis kan. Want 85% keert na zijn verblijf op de ATOO terug naar huis. De andere 15% gaat door naar vervolgzorg, bijvoorbeeld revalidatie.

Niet meer onnodig lang in het ziekenhuis        
Ouderen die op de Spoedeisende Hulp (SEH) of in het ziekenhuis terechtkomen, verblijven daar relatief vaak onnodig lang. Hoewel er vaak geen sprake meer is van een medische noodzaak, is er vaak nog wel sprake van een complexe zorgvraag. “Op de ATOO helpen we deze patiënten om weer snel en met vertrouwen naar huis te gaan of de juiste vervolgzorg te organiseren“, zegt Karine van der Kraan, regiomanager Kortdurende Zorg en Behandeling bij ZuidOostZorg. “Met de tien bedden die we op de  ATOO hebben, kunnen we én de ouderen vanaf de SEH opvangen én patiënten uit het ziekenhuis.” 

Zo snel én zo goed mogelijk naar huis 
In overleg met de specialist ouderengeneeskunde van ZuidOostZorg kunnen patiënten op de ATOO worden geplaatst. Op en rondom de ATOO werken verschillende professionals van ZuidOostZorg en Nij Smellinghe samen met de patiënt om te kijken wat er nodig is om weer naar huis te kunnen. Eventueel benodigde vervolgzorg wordt op de afdeling georganiseerd. Dit kan bijvoorbeeld geriatrische revalidatiezorg zijn, observatie en diagnostiek of zorg in de thuissituatie. “Zo snel én zo goed mogelijk weer naar huis, dat is het doel. Uiteindelijk is dat toch vaak de beste plek om te zijn, ook voor het herstel.”

ZuidOostZorg en Nij Smellinghe werken samen
ZuidOostZorg en Nij Smellinghe werken al lange tijd samen om het verschil te maken in de zorg in de regio Zuidoost Friesland. Op 31 maart 2022 openden zij de Afdeling voor Tijdelijke Opname van Ouderen (ATOO). De afdeling biedt 10 tijdelijke bedden voor kwetsbare ouderen die in het ziekenhuis zijn opgenomen en wel een zorgvraag hebben, maar geen ziekenhuisbehandeling meer nodig hebben. Zij kunnen tot maximaal 5 tot 7 dagen worden opgenomen op de ATOO, die is gevestigd in de oude kinderafdeling van ziekenhuis Nij Smellinghe.

Lees hier meer over het interview met Omrop Fryslân en kijk en luister het terug.