Spring naar inhoud

Interview met Omrop Fryslân over de nieuwe hybride operatiekamer

Dinsdagochtend vertelden Jeroen Affourtit (Interventie-Radioloog) en Folkert Brouwers (directeur Bedrijf en Gebouwen) aan Omrop Fryslân over de bouw van het vernieuwd modern en duurzaam operatiecomplex. In maart 2021 wordt het nieuwe operatiecomplex met zes operatiekamers en een hybride operatiekamer in gebruik genomen. 

Sneller, efficiënter en nog veiliger opereren

Interventie-Radioloog Jeroen Affourtit legt Johanna Brinkman uit hoe een hybride operatiekamer eruit ziet, hoe het werkt en wat de voordelen zijn voor patiënten en medewerkers. Aan de hand van een voorbeeld vertelt hij over de goede samenwerking tussen vaatchirurgen en interventie-Radiologen. Door de hybride OK is het mogelijk om met live röntgenbeelden sneller, efficiënter en nog veiliger te opereren. Vaak is de operatiewond ook kleiner.

Twee werelden komen samen in één operatiekamer. Doordat de vaatchirurg en de interventie-Radioloog tegelijk kunnen opereren. Normaal moeten er twee operaties plaatsvinden om bijvoorbeeld een afsluiting in het bovenbeen en lies te verhelpen. Op de hybride operatiekamer kan dit in één keer en is er minder röntgenstraling. Voor de patiënt minder belastend en herstelt hij sneller.

Het hele radio-interview is terug te luisteren op Omrop Fryslân.

Fryslân fan 'e moarn fan 26 jannewaris 2021 06:00 | Omrop Fryslân (omropfryslan.nl)

Van 7.38 tot 7.45 uur

Jeroen Affourtit, Interventie-Radioloog
Jeroen Affourtit, Interventie-Radioloog

Prettige werkomgeving

Directeur Bedrijf en Gebouwen Folkert Brouwers vertelt trots over hoe de bouw van het nieuwe operatiecomplex doorgaat, terwijl er in de huidige operatiekamers nog wordt geopereerd. Dat doen we goed en veilig en met zo min mogelijk overlast voor patiënten en medewerkers. Daarvoor worden goede afspraken gemaakt om bijvoorbeeld de geluidsoverlast te beperken.

De operatiekamers inclusief de hybride operatiekamer zijn zo goed als klaar en de aankomende week wordt alles gevalideerd. We kijken of alles werkt, zoals het moet werken. Bijvoorbeeld ook het luchtbehandelingssysteem. Dit nieuwe systeem zorgt ervoor dat er meer ruimte is voor medewerkers om nog veiliger te werken. Het voordeel voor de patiënt is nog minder risico op postoperatieve wondinfectie. Ook is er minder geluid en minder tocht. Samen met de grote ramen zorgt dit voor een prettige werkomgeving.

Het hele radio-interview is terug te luisteren op Omrop Fryslân.

Fryslân fan 'e moarn fan 26 jannewaris 2021 06:00 | Omrop Fryslân (omropfryslan.nl)

Van 8.20 tot 8.27 uur

Folkert Brouwers, Directeur Bedrijf en Gebouwen
Folkert Brouwers, Directeur Bedrijf en Gebouwen