Spring naar inhoud

In je eigen ‘huis’ naar de tandarts

Vanaf november 2022 verzorgen de tandartsen en tandartsassistenten van Nij Smellinghe de tandheelkundige zorg van de cliënten van Alliade bij hun thuis. “Veel mensen vinden naar de tandarts gaan spannend. Zo ook onze cliënten. Voor de meeste tandheelkundige zorg worden ze geholpen in hun eigen vertrouwde omgeving. En dat scheelt een hoop stress voor onze verstandelijk beperkte cliënten”, vertelt Gepke Bosma, coördinator mondzorg gehandicaptenzorg van Alliade. De tandheelkundige zorg in eigen huis vindt plaats op de locaties in Drachten, Beetsterzwaag en Stiens.

Zorg op maat

Door de samenwerking tussen Alliade en ziekenhuis Nij Smellinghe ontvangen de cliënten van Alliade de juiste zorg op de juiste plek. Daar waar het kan op maat. “Voordeel van een eigen tandarts in huis, is dat cliënten rustig kunnen wennen aan de tandarts en diens instrumenten in een vertrouwde omgeving. We kunnen de tijd nemen voor behandelingen, zodat we de cliënten zoveel mogelijk op hun gemak kunnen stellen. Een ander voordeel is dat extra prikkels worden weggenomen, zoals de reis naar de tandarts en de wachtkamer. En de cliënt kan na de behandeling gelijk weer zijn dagelijks ritme oppakken”, vertelt Anke van der Meulen, tandarts ziekenhuis Nij Smellinghe.

Minder spannend door dezelfde tandarts en -assistent

“Wanneer een cliënt bijvoorbeeld angstig is voor de witte jas, dan laten we die uit. Mocht een cliënt voor een uitgebreide tandheelkundige behandeling op een bepaald moment naar het ziekenhuis moeten, is het minder spannend. Ook omdat in het ziekenhuis meestal dezelfde tandarts en tandartsassistent zijn.”

Nij Smellinghe verzorgt op de locaties in Beetsterzwaag, Drachten en Stiens de tandheelkundige zorg en de spoedmondzorg. Door het grote netwerk van het Drachtster ziekenhuis is de tandheelkundige zorg van de cliënten van Alliade gegarandeerd voor de toekomst.

V.l.n.r.: Anke van der Meulen (tandarts), Henk Bosma (cliënt), Frenk Stoutjesdijk (begeleider).
V.l.n.r.: Anke van der Meulen (tandarts), Henk Bosma (cliënt), Frenk Stoutjesdijk (begeleider).
V.l.n.r.: Anke van der Meulen (tandarts), Agreet Bloem (tandartsassistent), Paulien Mintjes (planner) en Gepke Bosma (coördinator Mondzorg).
V.l.n.r.: Anke van der Meulen (tandarts), Agreet Bloem (tandartsassistent), Paulien Mintjes (planner) en Gepke Bosma (coördinator Mondzorg).