Spring naar inhoud

Honderd jaar slopen en bouwen

Bouwbedrijf Talsma bestaat deze week 100 jaar en is sinds de start betrokken bij bouw, verbouw en sloopwerkzaamheden van ons ziekenhuis. Zo hangt er een klein krantenknipsel uit 1927 op kantoor waarin de biedingen staan vermeld die door ‘oerpake’ Talsma zijn gedaan voor het sloopwerk van de ziekenbarak. Het slopen is naast het bouwen ook nu actueel, ondanks de andere tijden en nieuwe manier van werken.

Arend Talsma vertelt in een interview aan Omrop Fryslân dat het ziekenhuis veel doet aan duurzaamheid. “Nij Smellinghe is heel erg bezig met de footprint die ze achter willen laten. Dat betekent dat de architect al rekening gehouden heeft met de nieuwe gevels om daar bestaande gevelplaten te hergebruiken. Wij halen de bestaande kozijnen eruit, dat hout wordt schoongemaakt en ergens anders in het ziekenhuis hergebruikt.”

Het is dankbaar werk, wij zijn blij met Nij Smellinghe als opdrachtgever

Bouwbedrijf Talsma probeert altijd voor Nij Smellinghe klaar te staan. “Zij zijn goed voor ons en wij proberen goed voor hun te zijn.” Bijvoorbeeld in de Corona-periode monteerden medewerkers van bouwbedrijf Talsma in het weekend alle corona-schotten, zodat werkzaamheden op bijvoorbeeld de IC door konden gaan.

De interviews van Omrop Fryslân radio zijn hier terug te luisteren: 
Interview bouwbedrijf Talsma - kantoor .aac
Interview bouwbedrijf Talsma - bouwplaats Nij Smellinghe.aac