Spring naar inhoud

Ter voorbereiding op uw bezoek leest u hier de actuele informatie en basisadviezen rondom het coronavirus COVID-19: www.nijsmellinghe.nl/corona.

Hoe Nij Smellinghe haar energieverbruik terugbrengt (Omrop Fryslân)

Dinsdag 30 augustus was breed in het nieuws, dat in het eerste half jaar een kwart minder aardgas dan vorig jaar is gebruikt. Omrop Fryslân kwam langs in Nij Smellinghe of en hoe wij ons energieverbruik terugbrengen. Folkert Brouwers, directeur Bedrijf en Gebouwen, vertelde enthousiast voor radio en tv over de ambitie waar wij al een paar jaar hard aan werken om in 2030 energiepositief te zijn. Wij wekken dan meer energie op dan dat we gebruiken en gaan dan een deel terugleveren aan de omgeving. De verwachting is dat we zelfs voor 2030 al van het gas af kunnen. 

In ziekenhuis Nij Smellinghe werken we hard om onze ambitie te realiseren. Daarvoor hebben wij sinds 2019 9.000 zonnepanelen op ons dak en zonnecarport liggen. Op één goede dag wekken onze zonnepanelen zelfs zoveel stroom op dat gelijk staat aan het verbruik van zeven huishoudens per jaar. Zo hebben we bijvoorbeeld led-verlichting en registreren en hergebruiken wij materialen.

30% minder gasverbruik door Warmte Koude Opslag
In het interview met Omrop Fryslân legde Folkert een Warmte Koude Opslag (WKO) uit en hoeveel wij daarmee besparen. Een Warmte Koude Opslag (WKO) is een duurzame methode om energie in de vorm van warmte of koude op te slaan in de bodem. De techniek wordt gebruikt om gebouwen, woningen, kassen en processen te verwarmen en te koelen. De zonnepanelen zorgen voor de energie om de WKO te laten draaien. Met de huidige WKO besparen we straks 30% van ons gasverbruik op jaarbasis. Dit staat gelijk aan het gasverbruik van 250 huishoudens op jaarbasis.

We zijn druk bezig om de huidige WKO nog verder te optimaliseren en schaffen daarnaast versneld een tweede Warmte Koude Opslag aan.

70% minder energieverbruik door goede gevelisolatie
Een ander voorbeeld dat Folkert liet zien zijn de goed geïsoleerde gevels. Hier zitten HR+++ en zonwerende ramen in en de gevels zijn extra dik. Het verschil is ook duidelijk te zien tussen een oude gevel en de nieuwe. Door deze goed geïsoleerde gevels gebruiken de kamers met nieuwe gevels 70% minder energie. 

Green Team
Ook werd het idee dat vanuit onze medewerkers is gekomen gedeeld. Door de waterkranen met een perlator aan te passen, besparen we 20.000 liter per dag en daarnaast ook op gasverbruik die nodig is voor warm water. Een mooi voorbeeld van het Green Team van Nij Smellinghe. Het Green Team bestaat uit collega’s die kijken hoe we Nij Smellinghe nog duurzamer kunnen maken. Een heel mooi initiatief die al met meerdere praktische duurzame oplossingen is gekomen. Want samen maken we het verschil en werken we aan duurzame zorg.

Het interview met Omrop Fryslân wordt 30 augustus 2022 uitgezonden bij Hjoed vanaf 17.00 uur en wordt elk uur herhaald.

Het interview kun je hier terugkijken.