Spring naar inhoud

Elfstedentocht in Nij Smellinghe

It giet oan! Vorige week hebben we met trots onze Elfstedenroute geopend op verpleegafdeling A3 (liggen patiënten van onder andere de specialismen neurologie en orthopedie), een initiatief dat gericht is op zowel beweging als breinstimulatie tijdens de ziekenhuisopname.

Risico op functieverlies verminderen

Bewegen en het activeren van het brein verminderen het risico op functieverlies tijdens een ziekenhuisopname, vooral bij kwetsbare ouderen. Daarom heeft initiatiefnemer Joke van der Meer, samen met collega’s, op verpleegafdeling A3 de Elfstedenroute ontwikkeld voor onze patiënten. Op dinsdag 16 januari hebben we gezamenlijk de stempelpost voor het eerst in gebruik genomen.

Creatieve breinstimulatie

Creatieve breinstimulatie

De Elfstedenroute biedt een fysieke route op de afdeling langs de elf steden en ook een informatieve ervaring met prachtige foto's en leuke weetjes over de schaatstocht.Terwijl je langs onze elf steden loopt, word je uitgenodigd om in gesprek te gaan over de foto's aan de wand. Op deze manier stimuleren we op creatieve wijze het brein. Met een stempelkaart in de hand kunnen patiënten zelf stempels halen bij de stempelpost, waarmee ze hun eigen Elfstedentocht kunnen voltooien.

Radio-interview over Elfstedenroute op verpleegafdeling A3 bij Omrop Fryslân

Op vrijdag 26 januari waren we live in de radio-uitzending van Omrop Fryslân. Fysiotherapeut Marcel van der Veen vertelde samen met een patiënt over de Elfstedenroute op verpleegafdeling A3. “Bewegen is erg belangrijk voor het herstel. We proberen mensen op een leuke en inspirerende manier in beweging te krijgen.”

Luister het radiofragment terug via deze link 2:41:25 tot 2:46:24 en 3:20:24 tot 3:26:29)

Vrienden van Nij Smellinghe

We bedanken de Vrienden van Nij Smellinghe voor hun financiële ondersteuning om dit initiatief mogelijk te maken. De Stichting Vrienden van Nij Smellinghe heeft als doel het bezoek aan het ziekenhuis en/of het verblijf in het ziekenhuis voor patiënten en bezoekers aangenamer te maken. Dit doen zij door projecten en faciliteiten te realiseren die niet uit het reguliere ziekenhuisbudget betaald kunnen worden.

Er zijn nog steeds veel wensen, zoals vervanging en uitbreiding van speelgoed en aankleding in diverse wachtkamers en cadeautjes na onderzoek. Daarom zijn de Vrienden op zoek naar nieuwe Vrienden!  Wil je ook Vriend van Nij Smellinghe worden? Bekijk alle informatie over de Vrienden op deze pagina.

Podcast 'De Goed Nieuws Show'

Er gebeuren veel goede dingen in verpleegkundeland, deze Elfstedenroute is daar één van. Daarom sprak Nursing met verpleegkundige Joke over dit toffe project. Zonder poespas, altijd positief, niet te ingewikkeld.

De podcast van Nursing 'De Goed Nieuws Show, aflevering 9' kan je hier beluisteren.