Spring naar inhoud

Een nieuwe heup en na zes weken alweer aan het werk: dat doen ze bij ziekenhuis Nij Smellinghe

Het proces rond een knie- of heupprothese binnen ons ziekenhuis is deze week uitgelicht door Omrop Fryslân. Knie- en heupoperaties komen steeds vaker voor. Het prehabilitatie-programma van ziekenhuis Nij Smellinghe levert goede resultaten op om patiënten zo snel mogelijk door routine-operaties te helpen.


Eerst fit worden, dan opereren
Tjibbe Meester moet als magazijnmedewerker van ons ziekenhuis veel lopen. Zijn knie raakte versleten. Zes weken na de operatie was hij weer aan het werk. "Ik heb van tevoren oefeningen doorgenomen met de fysiotherapeut en zo heb ik het thuis wat verder gedaan en dat ging hartstikke goed. Ik loop weer als een haas." Na in totaal 11 weken was Meester weer volledig aan het werk, terwijl daar zonder de begeleidende zorg 25 weken voor staat.

Onder andere onze onderzoekers- en fysiotherapeuten Daniël Strijbos en Geert van der Sluis zijn geïnterviewd over dit zorgtraject. Zo snel mogelijk revalideren is de bedoeling van de zogenoemde prehabilitatie. Patiënten krijgen begeleiding om voor de operatie fit te worden.

Reportage Omrop Fryslân:

Een nieuwe heup en na zes weken alweer aan het werk: dat doen ze bij ziekenhuis Nij Smellinghe - Omrop Fryslân (omropfryslan.nl)