Spring naar inhoud

Een aangenaam ziekenhuisbezoek voor (kwetsbare) ouderen dankzij donaties Stichting Vrienden van Nij Smellinghe

De polikliniek Geriatrie in Nij Smellinghe heeft de afgelopen jaren verschillende donaties van de Vrienden van Nij Smellinghe ontvangen. Deze donaties, in de vorm van materialen, zijn erop gericht het verblijf van (kwetsbare) ouderen in het ziekenhuis aangenamer te maken of in sommige gevallen zelfs te verkorten.

Geriatrieverpleegkundige Hannie Meersma vertelt: “Een opname in het ziekenhuis leidt voor (kwetsbare) ouderen vaak tot meer en intensievere zorg op de verpleegafdeling. Als patiënten in de war raken, is dit ontzettend vervelend en verdrietig voor zowel de patiënt als zijn familie en naasten. De patiënt wordt dan angstig, motorisch onrustig en raakt soms het overzicht compleet kwijt.” Op de verpleegafdeling zijn verschillende materialen beschikbaar om de patiënt te helpen. Zo is er een lichtbak met daarop de tekst ‘U bent in het ziekenhuis’ en zijn er klokken waarop het dagdeel, de dag van de week, de datum, het jaartal en de tijd zichtbaar zijn. Dit helpt de patiënt om zich sneller te oriënteren. Hannie: “Dit is iets wat we zelf hebben bedacht, en blijkt erg waardevol te zijn.”

Verschillende materialen

Collega Janny van der Zee vult aan: “We maken voor de patiënt een inschatting welk materiaal we het beste kunnen inzetten. We zorgen dat we hem hierbij in zijn eigen waarde laten. We gebruiken bijvoorbeeld een cd-speler met verschillende genres muziek, mooie plaatboeken en natuurboeken om afleiding te bieden. We beschikken ook over een Wonderfoon. Dit is een oude telefoon die is omgebouwd tot een mini-jukebox met liedjes van vroeger. Dit is heel fijn voor dementerende patiënten. ”

Onlangs ontving de afdeling twee kluskisten: houten kisten met allerlei sloten en schuifjes. Hannie: “Dit zetten we in bij patiënten die motorisch onrustig zijn.” Janny: “Op de polikliniek zien we dagelijks patiënten die voor diagnostisering komen. Hier proberen we de seizoenen te benadrukken met schilderijen en decoratie. We vinden het fijn om te horen dat onze patiënten de polikliniek als sfeervol ervaren.”

Toekomst

In de toekomst hopen de geriatrieverpleegkundigen, Hannie, Lise, Jacoba en Janny, nog een aantal luisterboeken aan te schaffen, om de slechtziende patiënten iets aan te bieden. “We zijn de Vrienden van Nij Smellinghe erg dankbaar voor hun bijdragen, hierdoor kunnen we nog meer persoonlijke aandacht bieden aan onze patiënten.”

Vrienden van Nij Smellinghe

De Stichting Vrienden van Nij Smellinghe heeft als doel het bezoek aan het ziekenhuis en/of het verblijf in het ziekenhuis voor patiënten en bezoekers aangenamer te maken. Dit doen zij door projecten en faciliteiten te realiseren die niet uit het reguliere ziekenhuisbudget betaald kunnen worden.

Er zijn nog steeds veel wensen, zoals vervanging en uitbreiding van speelgoed en aankleding in diverse wachtkamers en cadeautjes na onderzoek. Daarom zijn de Vrienden op zoek naar nieuwe Vrienden!  Wil je ook Vriend van Nij Smellinghe worden? Vul dan het aanmeldformulier in. Een eenmalige gift is ook van harte welkom.