Spring naar inhoud

Dromen waarmaken door snel vaccinatieadvies op maat voor patiënten met ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa

IBD-verpleegkundige Nij Smellinghe en GGD Fryslân werken vanaf nu samen in één patiëntendossier

Patiënten van ziekenhuis Nij Smellinghe met chronische inflammatoire darmziekten (IBD) krijgen binnen één week advies op maat over vaccinaties en worden met voorrang gevaccineerd door de afdeling Reis- en Beroepsvaccinaties van GGD Fryslân. Sinds het najaar van 2023 is het doorverwijzen van IBD-patiënten vanuit het Drachtster ziekenhuis naar GGD Fryslân vereenvoudigd door gezamenlijk te werken vanuit één patiëntendossier. Handig voor de samenwerking en prettig voor de patiënt die nu alle gegevens kan terugvinden in zijn patiëntenportaal.

De ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa zijn voorbeelden van IBD, dit zijn auto-immuunziekten. Hierbij valt het afweersysteem delen van het eigen lichaam aan. Dit kan ontstoken darmen verklaren. Normaal gesproken beschermt het afweersysteem ons lichaam tegen ziekteverwekkers zoals bacteriën.

Vaccinaties verkleinen risico op besmetting

Om de ontstekingen tegen te gaan, kunnen verschillende soorten medicatie worden voorgeschreven die het afweersysteem onderdrukken. Door deze medicatie wordt het risico op besmetting bij bepaalde infectieziekten, zoals de griep of HPV, vergroot. Door vaccinaties kan de patiënt het risico hierop verkleinen en zich beter beschermen.

Dromen waarmaken

In Nij Smellinghe worden patiënten met IBD onder andere gezien door een IBD-verpleegkundige. Deze verpleegkundigen bieden ondersteuning bij het leren omgaan met de ziekte en gevolgen ervan. Onze IBD-verpleegkundigen werken nauw samen met GGD Fryslân Reis- en Beroepsvaccinaties. Gea Berends is IBD-verpleegkundige in Nij Smellinghe en vertelt. “De samenwerking is belangrijk omdat de medicatie invloed kan hebben op de vaccinaties. Dat we nu rechtstreeks kunnen doorverwijzen en vanuit één dossier werken, maakt het samenwerken en afstemmen nog gemakkelijker.’’

“We kijken samen met de patiënt wat het beste past. Ik vind het belangrijk dat de IBD-patiënt zijn leven optimaal kan leiden, ondanks zijn ziekte. Laatst had ik een patiënt die een halfjaar wilde studeren op Bali. Samen met de patiënt, Maag-, Darm- en Leverarts en GGD Fryslân is een plan op maat gemaakt voor extra vaccinaties en medicatie. Zodat de patiënt goed beschermd en met een veilig gevoel kon vertrekken om zijn droom waar te maken.’’