Spring naar inhoud

Doet u dit de hele dag?

Dit is een vraag die vaak aan de collega’s van het Medisch Laboratorium wordt gesteld. Gerda werkt als laborant in Nij Smellinghe en besloot haar antwoord op deze vraag uit te werken in een prachtige tekst. Deze hangt sinds kort in de wachtkamer van het Afnamelaboratorium. Gerda: “Ik ben trots op mijn werk, samen met mijn collega’s van het Medisch Laboratorium ben ik een van de radertjes in Nij Smellinghe. Met aandacht, dat voelt beter, elke dag, de hele dag.”

Gerda vertelt vol trots over haar afdeling: “Vaak wordt gedacht dat we alleen maar bloedprikken, maar dat is niet het geval. Binnen het Medisch Laboratorium werken we met 75 collega’s, dag en nacht. Onze zorg gaat altijd door. Ik zie het laboratorium als een kleine organisatie binnen het ziekenhuis. We doen voor verschillende afdelingen onderzoek, niet alleen op bloed maar bijvoorbeeld ook op urine of andere lichaamsmaterialen. Dit doen we binnen de muren van het ziekenhuis en onze trombosedienst verzorgt ook de externe bloedafname op priklocaties. Daarnaast hebben we een eigen administratie die ervoor zorgt dat de uitslagen en het lichaamsmateriaal klaar staan voor onze externe partijen. Ook zorgen we ervoor dat er voldoende bloed op voorraad is, voor de patiënten die dit nodig hebben.

Ik vind het belangrijk om mensen bewust te maken van het feit dat wij tijdens de bloedafname aan de voorzijde van de uitslagen staan die soms een grote impact kunnen hebben op de patiënt. Dit kan zowel positief als negatief zijn. Wij spelen daarin een belangrijke rol. Zo zorgen de analisten ervoor dat alle afwijkende uitslagen zo snel mogelijk bij de arts zijn zodat de behandeling hierop wordt aangepast. Kortom: we starten met de bloedafname en daar zijn we trots op. Wij weten als geen ander wat er daarna nog bij komt kijken. Met ons zorghart staan we voor onze patiënten klaar, elke dag en elke nacht.’’