Spring naar inhoud

Denken, doen en groeien in Nij Smellinghe

Terugblik op een succesvol inspiratie-evenement

Opleidingen, bijscholingen, trainingen. De medewerkers van Nij Smellinghe krijgen de ruimte om zich te blijven ontwikkelen en volgen regelmatig scholingen. Dit noemen wij een leven lang ontwikkelen. Zo blijven ze bij op het gebied van de laatste ontwikkelingen en leren ze (nieuwe) vaardigheden aan. Dit alles om (direct of indirect) kwalitatief goede en veilige zorg te kunnen blijven bieden aan onze patiënten.

Maar: bij veilige zorg komt meer kijken dan alleen kennis over bijvoorbeeld aandoeningen en vaardigheden voor behandelingen. Ook een goed en veilig werk- leerklimaat op de afdeling draagt bij aan veilige patiëntenzorg. Als je persoonlijk leiderschap durft te tonen, elkaar durft aan te spreken en elkaar feedback geeft, kun je van elkaar leren en jezelf én de zorg steeds verder verbeteren.

Aandacht voor veilig werken en leren

In Nij Smellinghe hebben we continu aandacht voor persoonlijk leiderschap en een veilig werk- leerklimaat, op verschillende manieren*. De afdelingen Kwaliteit & Veiligheid en de Nij Smellinghe Academie zijn voortrekkers hierin. Op 5 november pakten we het groots aan: bij ons inspiratie-evenement Denken, doen en groeien waren bijna 500 medewerkers aanwezig. Zij lieten zich inspireren door de verhalen van Ray Klaassens en Nicole Luttenberg.

Vlammetje aanwakkeren

Ray nam ons mee in de wereld van de Special Forces. De aanwezigen ontdekten door hem de overeenkomsten tussen deze uitdagende omgeving en de complexe zorgsector, waar ook veel van professionals wordt gevraagd. Ray vertelde waarom actie-intelligentie en teamwork cruciaal zijn en leerde ons over samenwerken, teamwork, persoonlijk leiderschap en eigenaarschap. De aanwezigen kregen concrete handvaten en praktische tips. Hoe werken we met elkaar aan het creëren en behouden van een veilige cultuur, met vertrouwen, luisteren naar elkaar en respect. En: hoe leren we als team. Vaak weten we al hoe de zorg beter kan, maar hoe spreek je je naar elkaar uit om samen verder te verbeteren. Dit vraagt moed en Ray wist als geen ander dat vlammetje bij de aanwezigen aan te wakkeren. 

Doenken

De tweede spreker was trainer en coach Nicole Luttenberg. Zij vertelde over psychologische veiligheid (vertrouwen voelen om je uit te spreken) en deelde het concept Doenken. Dit is een combinatie van denken, maar vooral ook doen. En kon helpen met de vraag: wat heb je als persoon en als team concreet nodig om te werken aan een veiliger werk- leerklimaat en goede samenwerking?

“We doen het al heel goed”

Dat was het mooie uitgangspunt op 5 november. Nij Smellinghe scoort hoog bij patiënt- en medewerkerstevredenheidsonderzoeken en ook onze toezichthouders (zoals de Inspectie) zijn tevreden. Maar Nij Smellinghe blijft kritisch en ziet ook ruimte voor verbetering. Teams dagen we uit om daarmee aan de slag te gaan. Op 5 november kregen ze inspiratie en mooie handvaten hiervoor. Dat bleek ook uit de positieve, enthousiaste reacties. Er werd nog lang nagepraat. 

Op verschillende manieren hebben we in Nij Smellinghe continu aandacht voor persoonlijk leiderschap en een veilig werk- en leerklimaat. Vanuit de Nij Smellinghe Academie is bijvoorbeeld het programma Spreek je uit opgezet. Vanuit dit programma krijgen medewerkers tools en gespreksinstrumenten om het gemakkelijker te maken om elkaar aan te spreken. Daarnaast brengt afdeling Kwaliteit & Veiligheid het nieuwe veiligheidsdenken naar Nij Smellinghe: Safety II. In dit nieuwe veiligheidsdenken staat veerkracht centraal. Dat is belangrijk omdat een systeem zoals de zorg die in een ziekenhuis geleverd wordt, complex is. We hebben regels en protocollen waarmee we proberen de werkelijkheid zo goed mogelijk te beschrijven. Maar de realiteit is vaak complexer dan de vastgestelde regels en protocollen. Het vraagt dus ‘ruimte’ in het systeem (mensen, protocollen, systemen, etc.) om hierop in te kunnen spelen. Uiteraard zijn regels, protocollen en afspraken nodig, maar uiteindelijk staat het doel voorop.