Spring naar inhoud

Om de kans op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen gelden er extra maatregelen in Nij Smellinghe. Kijk voor actuele informatie op www.nijsmellinghe.nl/corona.

Cursus Palliatieve Zorg voor verpleegkundig specialisten en physician assistants

Onlangs is onze collega Femke Peters, Physician Assistant Palliatieve Zorg geïnterviewd voor het vakblad ‘VS. Verpleegkundig Specialisten Oncologie en Palliatieve Zorg’. Femke vertelt over de nieuw opgezette HBO-postmaster cursus palliatieve zorg voor verpleegkundig specialisten en Physician Assistants. 

Een deel uit het artikel:

Afgelopen januari startte de cursus Palliatieve Zorg voor verpleegkundig specialisten en Physician Assistants. De cursus is ontwikkeld door het netwerk Verpleegkundig Specialisten Oncologie in samenwerking met de Hogeschool Utrecht. Onze collega Femke Peters, Physician Assistant Palliatieve Zorg, stond samen met Verpleegkundig specialisten Gertruud van der Werff (Martini Ziekenhuis, Groningen) en Karen Tol (Isala, Zwolle), aan de wieg van deze opleiding. Zij vertellen in het magazine ‘VS. Verpleegkundig Specialisten Oncologie en Palliatieve Zorg’, over de aanleiding voor de cursus, de opzet en eerste indrukken.

Femke: “Er bestaan diverse opleidingen en scholingen op het gebied van palliatieve zorg, zoals een post hbo-opleiding voor verpleegkundigen. Deze opleiding sluit echter niet aan op het opleidingsniveau en de verantwoordelijkheden van professionals die een masteropleiding hebben gevolgd. Daarnaast is er een cursus Palliatieve Zorg voor medisch specialisten, waar incidenteel een verpleegkundig specialist of physician assistant werd toegelaten. Het animo daarvoor onder medisch specialisten is echter groot en de plekken zijn beperkt.”

Zelf aan de slag
Van der Werff en Peters waren niet de enigen die een opleiding Palliatieve Zorg voor hun beroepsgroep misten. Er bestond duidelijk behoefte aan een dergelijke opleiding onder zowel verpleegkundig specialisten als physician assistants. Vanuit een inventarisatie onder de leden van het netwerk Verpleegkundig Specialisten Oncologie en in afstemming met physician assistants groeide het idee zelf een cursus op te zetten. Het werd een gezamenlijke exercitie.

Evaluatie
De eerste cursus is in januari gestart; de laatste cursusdag daarvan is in juni. Wat zijn de ervaringen tot nu toe? Van der Werff: “Iedereen is enthousiast, zowel wij als organisatoren als de cursisten. Een deel van de cursisten bleek al een aantal jaar werkzaam in een palliatief adviesteam. Daardoor is een deel van de lesstof voor hen bekend. Ze zijn echter blij dat er eindelijk een cursus Palliatieve Zorg is voor de eigen beroepsgroep. Maar daardoor is er onderling tussen de cursisten veel verschil in kennis en ervaring.” Peters: “De cursus is in opzet bedoeld voor verpleegkundig specialisten en physician assistants die als generalist vanuit verschillende vakgebieden en zorginstellingen palliatieve zorg op een hoger niveau willen krijgen. Dag zes maakt de cursus ook geschikt voor de beginnende consulent. We gaan toetsen of de inhoud voldoet aan het niveau dat onze cursisten nodig hebben. Van tevoren schat je dat in, maar het kan zijn dat die inschatting niet klopt. Aan de hand van de feedback kunnen we de cursus aanscherpen. Misschien is meer verdieping nodig of hebben we meer cursusdagen nodig.”

Benieuwd naar het hele artikel? Download deze hieronder.

  1. pdf Cursus Palliatieve Zorg voor verpleegkundig specialisten en physician assistants 406 kB Download