Spring naar inhoud

Complexe wervelkolom operaties nu ook in hybride operatiekamer Nij Smellinghe

De complexe neurochirurgische operatie aan de wervelkolom, zoals de spondylodese aan de rug en nek, wordt als eerste in Friesland in ziekenhuis Nij Smellinghe gedaan. Tijdens een spondylodese operatie worden twee of meer wervels vastgezet om een te grote beweeglijkheid van de wervels tegen te gaan of om een nekhernia te verhelpen. Voorheen werden patiënten met deze klachten doorverwezen naar een academisch of topklinisch ziekenhuis, bijvoorbeeld het Martini Ziekenhuis. Sinds mei 2020 vinden deze operaties ook plaats in Nij Smellinghe en vanaf maart 2021 op de nieuwe hybride operatiekamer. De patiënt kan in Friesland worden geholpen en door te opereren op de hybride operatiekamer is de operatie minder belastend, gaat herstel sneller en wordt het risico op complicaties verlaagd.

Vrijheid weer terug

Om de te grote beweeglijkheid en daarmee instabiliteit van de wervelkolom tegen te gaan worden twee of meer wervels vastgezet door middel van implantaten, dit heet een spondylodese. Door instabiliteit van de wervels kunnen zenuwen bekneld raken en dit kan pijn veroorzaken in de benen en ook de rug. Daarnaast kunnen er problemen ontstaan met gevoel en kracht in de benen. Zoals bij Grè. “Ik had al twee jaar moeite met lopen door een wervelverschuiving, met een gevoelloos been als gevolg. Regelmatig dreigde ik om te vallen. Dit beperkt je enorm in je dagelijkse leven. Meer dan 200 meter lopen was heel lastig, want na korte stukjes lopen moest ik weer gaan zitten. Boodschappen doen werd een flinke opgave. Ook al vond ik een operatie best spannend, zo kon het niet langer. Ik ben graag in beweging en deze beperking houdt je in de macht. Daarom heb ik de afspraak gemaakt bij de polikliniek Neurologie in Nij Smellinghe en kwam uiteindelijk bij de neurochirurg terecht. En wat een opluchting.

Vanaf dag 1 na de operatie kon ik weer goed lopen, zonder uitstraling naar mijn been. Wel heb ik de eerste 6 weken onder begeleiding goed mijn oefeningen gedaan en het wandelen langzaam weer opgebouwd. Na ruim een half jaar kan ik alles weer en binnenkort zwier ik weer over de dansvloer. Ik heb mijn vrijheid terug!”

Door gedetailleerde röntgenbeelden operatie minder belastend

“Geweldig om in de nieuwe hybride operatiekamer te mogen opereren, veel daglicht en ruim. En nog belangrijker de meerwaarde van de ingebouwde hightech röntgenapparatuur is ook voor (complexere) neurochirurgische operaties heel groot. Tijdens de operatie wordt het operatieteam ondersteund met live, gedetailleerde röntgenbeelden. Doordat de beelden veel gedetailleerder zijn en er minder röntgenstraling nodig is, is de operatie voor de patiënt nog veiliger. En de incisies die ik maak in het lichaam van de patiënt zijn kleiner dan op een gewone operatiekamer. Dit alles maakt dat de operatie minder belastend is voor de patiënt, verlaagt het risico op complicaties en draagt bij aan sneller herstel”, vertelt Mike Abu Saris, neurochirurg in ziekenhuis Nij Smellinghe.

“Op de hybride operatiekamer maak ik gebruik van de CT-scan. Deze geeft een 3D-beeld, waardoor ik tijdens de operatie de positie van de implantaten kan controleren en wanneer nodig kan aanpassen. Tijdens de operatie weten we dat alles goed is gegaan en kunnen we de patiënt direct laten weten dat deze geslaagd is. Als de patiënt zich goed voelt, start hij gelijk na de operatie met zijn herstel, door bijvoorbeeld dezelfde dag al voorzichtig uit bed te komen en een stukje te lopen. Na de operatie op een gewone operatiekamer was het eerst even afwachten. De patiënt moest na de operatie eerst wakker worden, ging door de CT-scan en dan konden we bepalen of alles goed was gegaan.”

Door goede samenwerking komen tot de best passende behandeling

“Het helpen van een rugpatiënt is echt een samenwerking tussen verschillende zorgbehandelaars, zoals de huisarts, fysiotherapeut, revalidatiearts, orthopeed en neuroloog. En wanneer de oplossing een operatie is, kom ik in beeld als neurochirurg. Door goed overleg, directe communicatie en de verschillende inzichten komen we samen met de patiënt tot de best passende behandeling”, vertelt Mike Abu Saris.

Het afgelopen jaar deden operatieassistenten, anesthesiemedewerkers, röntgenlaboranten, neurologen en verpleegkundigen samen veel kennis en ervaring op met de spondylodese in Nij Smellinghe. “We zijn een goed ingewerkt team. Goed voorbeeld hiervan is de nazorg. De neuroloog en verpleegkundigen zijn hiervoor medeverantwoordelijk en deze is complexer dan na een herniaoperatie.

Het is in de tijd van COVID-19 lastig te zeggen hoeveel operaties we de aankomende tijd verwachten te kunnen doen en wanneer. “Alle collega’s zijn enthousiast om de kennis en ervaring rondom de spondylodese verder te ontwikkelen. Zo werken wij samen aan duurzame zorg.”