Spring naar inhoud

Campagne palliatieve zorg ‘Als je niet meer beter wordt’ in Nij Smellinghe

Eind 2022 is de landelijke publiekscampagne over palliatieve zorg  ‘Als je niet meer beter wordt’ gestart. Palliatieve zorg is erop gericht om het leven van mensen die niet meer beter worden en hun naasten zo goed mogelijk te houden. In 2021 overleden 170.000 mensen. Daarvan maakten ruim 106.000 mensen een ziektetraject door waarbij deze vorm van hulp een uitkomst had kunnen bieden.

Ondersteuning met palliatieve zorg
Palliatieve zorg kan ondersteuning bieden bij lichamelijke klachten (bijvoorbeeld pijn of benauwdheid), psychische klachten (bijvoorbeeld somberheid en angst), sociale problemen (problemen met werk, relaties en anderen en bij het verwerken van veranderingen) en zingevingsvragen (wat vind ik nog belangrijk in het leven?). In plaats van genezen is hierbij doel om klachten en problemen te voorkomen of te verlichten om de kwaliteit van leven zo veel mogelijk te behouden.

Palliatieve zorg kan op verschillende plekken gegeven worden, bijvoorbeeld in het ziekenhuis, thuis, in een hospice of in een verzorgings- of verpleeghuis. Als het nodig is, is specialistische zorg mogelijk. Dat kan op veel plekken, door veel verschillende zorgverleners.

Palliatieve zorg in Nij Smellinghe
Tijdens de publiekscampagne besteedt het Palliatief Team van Nij Smellinghe extra aandacht aan het bieden van ondersteuning. Zo willen we de bewustwording en het begrip vergroten met betrekking tot de behoeften van mensen met een levensbeperkende ziekte en hun naasten. Zowel tijdens hun leven als op het moment van overlijden en de periode die daarna volgt.

De waakmand: ondersteuning in de bijzondere tijd van afscheid nemen
Afscheid nemen en waken bij dierbaren kan op verschillende manieren. Iedere situatie is uniek en goede communicatie is cruciaal om te weten wat de behoeften zijn van naasten. Uit onderzoek blijkt dat als de periode van waken en afscheid nemen goed verloopt, dit helpt bij de rouw en bij de omgang met het verlies van de dierbare.

Als het overlijden van een dierbare nabij is, dan kunt u gebruikmaken van de waakmand. De waakmand biedt verschillende artikelen om mensen in de bijzondere tijd van waken te ondersteunen. Het kan helpen met elkaar in gesprek te gaan of invulling aan de laatste tijd met elkaar te geven door middel van creatieve mogelijkheden. Denk hierbij aan boeken, spelletjes, (led)kaarsen, een bluetooth speaker en andere producten om gedachten op orde te brengen of juist even te verzetten. Op vrijwel elke verpleegafdeling is een waakmand aanwezig. De verpleegkundigen kunnen deze vrij gebruiken om aan te bieden aan mensen die waken.

Koppelbed geeft dierbaren de mogelijkheid elkaars nabijheid te voelen
Ook maken we in Nij Smellinghe gebruik van het koppelbed. Een koppelbed geeft de partner, familieleden en naasten de gelegenheid om in de laatste levensfase tegen hun dierbare aan te kruipen en elkaars nabijheid te voelen. De koppelbedden bieden comfort en kunnen in heel Nij Smellinghe worden gebruikt.

Meer weten?
Wilt u meer weten over de mogelijkheden rondom palliatieve zorg of over wat er gebeurt bij overlijden in Nij Smellinghe? Lees dan onze brochures over palliatieve zorg en kijk op onze webpagina www.nijsmellinghe.nl/palliatievezorg.