Spring naar inhoud

#artsenslaanalarm: Vapen jouw keuze

In ziekenhuis Nij Smellinghe maken wij ons grote zorgen over de populariteit van vapen onder jongeren. “De eerste vape is een bewuste keuze. Bij de tweede vape heb je eigenlijk geen keuze meer, want dan vraagt je lichaam erom. Daarom is het ook zo belangrijk dat we kinderen bewust maken van de gevaren van vapen. En ervoor zorgen dat ze sterk genoeg in hun schoenen staan om nee te zeggen tegen vapen, vertelt Alwin Brouwer, kinderarts in Nij Smellinghe. 

Tientallen kinderen tekenen om niet te gaan vapen

Vanuit Nij Smellinghe gaan kinderartsen, longartsen en polikliniekmedewerkers in gesprek met jongeren om ze bewust te maken van de gevaren van vapen. Dat doen ze door in en buiten de spreekkamer het gesprek aan te gaan met kinderen. En geven verschillende artsen les op basisscholen via het initiatief ‘Vapen. Jouw keuze’. “Op de polikliniek Kind hebben we een grote rol papier hangen waar elk kind zijn of haar handtekening zet en zo een verbintenis aangaat dat ze niet gaan vapen. Zoiets maakt echt indruk op een kind. En ook op mij. Ik ben dan ook erg trots dat in ruim een half jaar al tientallen kinderen hun handtekening hebben gezet. Mijn collega’s en ik geloven erin door kinderen goed te informeren dat zij zelf een bewuste keuze maken om niet te gaan vapen. Daarnaast zien we ook dat veel mensen niet starten met vapen na hun 18e. Daarom voeren we actie #artsenslaanalarm om de gevaren van vapen voor de jeugd onder de aandacht te brengen.”

Feiten over vapen

  • Uit veel vapes komt meer giftige en verslavende nicotine dan uit een heel pakje sigaretten
  • Nicotine verstoort de ontwikkeling van hersenen en dat is onherstelbaar
  • Nicotine vergroot de kans op verschillende psychische problemen
  • Vapende jongeren gaan drie keer zo snel sigaretten roken

Arts bij jou in de klas?

Wil je meer weten over de gevaren van vapen? En wil je les van een arts op jouw (basis)school. Meer informatie vind je op Vapen. Jouw keuze. (vapenjouwkeuze.nl)