Spring naar inhoud

Al ruim 350 deelnemers aan proefbevolkingsonderzoek 4-IN-THE-LUNG-RUN in Nij Smellinghe

Sinds mei 2023 zijn ruim 350 deelnemers voor een CT-scan in Nij Smellinghe geweest voor het proefbevolkingsonderzoek 4-IN-THE-LUNG-RUN. Daarvan zijn elf deelnemers doorverwezen naar de polikliniek Longgeneeskunde voor verder onderzoek. Het aantal doorverwijzingen is in lijn met de andere screeninglocaties in Nederland.

Nij Smellinghe is één van de drie screeninglocaties in Nederland voor proefbevolkingsonderzoek 4-IN-THE-LUNG-RUN. Doel is het opsporen van longkanker bij mensen die al lange tijd in hun leven roken of in het verleden lang hebben gerookt. Nu, in Stoptober, geven we je graag deze update.

Longarts Maarten Smeekens: “We zijn er trots op dat ons ziekenhuis deelneemt aan dit proefbevolkingsonderzoek. Patiënten met een afwijkende scanuitslag kunnen op korte termijn op onze polikliniek terecht. De kans dat er bij een afwijkende scanuitslag sprake is van longkanker is ongeveer 50%. Als longkanker in een vroeg stadium wordt aangetoond, zijn er meer behandelopties en is de kans op overleving en genezing groter.”

Neem je deel aan het onderzoek? Dan kun je aansluitend in Nij Smellinghe langslopen bij de buurtsportcoach van Sûnenz en Sportbedrijf Drachten. Samen kijk je hoe je aan de slag kunt gaan met je gezondheid en wie daarbij kan ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan stoppen met roken – de grootste veroorzaker van longkanker.