Spring naar inhoud

Aandacht voor Niet Aangeboren Hersenafwijkingen | Wereld Hersendag

Het oplopen van hersenletsel is een ingrijpende verandering in het leven van de patiënt en de naaste omgeving. De gevolgen van hersenletsel zijn niet altijd goed zichtbaar, vandaag op Wereld Hersendag staan we stil bij de Niet Aangeboren Hersenafwijkingen. Gevolgen hiervan kunnen zijn:

  • Halfzijdige verlamming of halfzijdige blindheid
  • Gevolgen van denken en doen (aandacht, concentratie, prikkelverwerking, problemen met plannen en organiseren, geen inzicht in eigen beperkingen
  • Gevolgen in communicatie: niet op woorden kunnen komen of moeite met articuleren
  • Vermoeidheid en overprikkeling
  • Verandering in gedrag/emotie

De gevolgen van Niet Aangeboren Hersenafwijkingen zijn soms goed zichtbaar, bijvoorbeeld door hoe iemand spreekt of beweegt. Maar het kan ook minder zichtbaar zijn door veranderingen in emoties of gedrag. Bijvoorbeeld als je niet meer weet dat je de tandenborstel gebruikt om tanden te poetsen maar je het gebruikt om je haar te kammen.

Op de polikliniek Neurologie geven we uitleg over het ziektebeeld en hoe we samen kunnen werken aan herstel. Dit doen we door de samenwerking met meerdere disciplines, zoals fysiotherapeuten, revalidatieartsen en medisch maatschappelijk werkers. We geven onze patiënten de ruimte om hun verhaal te doen. Naast het zijn van een luisterend oor, worden veel praktische tips gedeeld. Van het kiezen van het juiste bestek tot handige geheugensteuntjes om te oefenen met onthouden.