Spring naar inhoud

À la carte diner voor patiënten Nij Smellinghe

Goede voeding draagt bij aan hoe je je voelt en hoe snel je herstelt. Studenten van de drie jarige opleiding Sustainable Hospitality Management (SHM) bereidden met deze kerstgedachte een à la carte winterdiner voor een groep patiënten en hun partners. Niet alleen een mooie kerstgedachte, het is ook het concept waar we naartoe gaan in de nabije toekomst.

A la carte koken
Het nieuwe voedingsconcept waar onze horeca naartoe wil is a la carte koken voor iedere patiënt. Het betekent dat iedereen zijn eigen menu kan samenstellen. Dit is nu nog uniek, omdat deze vorm eigenlijk niet gebeurt in het ziekenhuis. De studenten ervaarden woensdag zelf dat het positief kan bijdragen aan patiënten. “Er kwamen zelfs patiënten en ook partners speciaal langs om ons persoonlijk te bedanken” aldus één van de mbo-leerlingen.

Opleiden binnen ziekenhuismuren
De opleiding SHM is de driejarige mbo-4 opleiding waarin ROC Friese Poort en Ziekenhuis Nij Smellinghe de handen inéén geslagen hebben. Dit schooljaar is een start gemaakt met één klas studenten. Zij worden opgeleid om als ‘impactmaker’ het gat te kunnen dichten tussen zorg en horeca.

Het diner
De voorbereidingen voor het diner door de enthousiaste groep studenten zijn enkele weken geleden al begonnen. Zij bereidden de maaltijden voor verzorgden de organisatie en inventarisatie; zo ontdekken zij hoe de workflow werkt in het ziekenhuis en brengen goede ideeën in. Tijdens het diner woensdagavond zagen we een deel van de studenten ondersteunen in de keuken, een ander deel hielp bij het serveren aan patiënten en partners.

De studenten van de opleiding SHM zijn na hun opleiding klaar voor de toekomst, waar zij met aandacht voor lichaam, geest en gezonde leefstijl een brug zullen slaan tussen horeca en zorg. Het diner van woensdagavond was voor hen een zeer geslaagde afronding van negen weken snuffelstage bij keuken, voedingsassistenten en catering in Nij Smellinghe.