Voor het onderzoek
Omdat u prostaatbiopsie ondergaat, vragen wij u de volgende vragen over de MRSA/BMRO bacterie te beantwoorden. Wij verzoeken u contact op te nemen met het secretariaat van de polikliniek Urologie, indien u één van deze vragen met 'ja' beantwoordt.
- Bent u drager van MRSA/BMRO?
- Bent u de afgelopen twee maanden opgenomen geweest in een buitenlands ziekenhuis of zorginstelling?
- Heeft u de afgelopen twee maanden verbleven in een zorginstelling met een MRSA/BMRO probleem of onbeschermd contact gehad met een MRSA positieve patiënt?
- Heeft u contact gehad met levende mestvarkens, vleeskalveren of vleeskuikens of woont u op een bedrijf waar deze dieren worden gehouden?
Medicijnen
Medicijngebruik op de dag van de behandeling/punctie.
Medicatie voor hart en bloedvaten/hoge bloeddruk mag u doorgebruiken. Ondanks het verzoek nuchter te zijn, mag u deze tabletten met klein slokje water innemen.
Plastabletten op de dag van de behandeling/punctie niet innemen. Als u bloed verdunnende medicijnen gebruikt kan het zijn dat deze voorafgaand aan het onderzoek moeten worden gestaakt. Als u hierover geen advies van uw behandelaar heeft gekregen? Neem dan contact op met de polikliniek Urologie.
- Medicatie voor de Luchtwegen:
Inhalatiemedicatie: Deze op de dag van het behandeling/punctie wel te gebruiken/innemen.
- Diabetes Mellitus:
Wanneer u hiervoor tabletten gebruikt, deze de avond voor en de dag van het onderzoek/punctie niet innemen. Na het onderzoek kunt u deze hervatten. Wanneer u insuline gebruikt is het wenselijk dat u contact opneemt met uw arts of diabetesverpleegkundige over het gebruik en de dosering van de insuline op de dag voor en van de punctie. Wilt u bij uw bezoek uw eigen bloedsuikercontrole- apparaat met bijbehorende stripjes en naaldjes meenemen.
Waar moet u zich melden
Het onderzoek zal onder sedatie (roesje) plaatsvinden. Dit onderzoek vindt daarom plaats op het endoscopiecentrum (route 42, eerste verdieping).
Sedatie
U krijgt van ons een extra folder meegestuurd over sedatie. Lees deze folder aandachtig. Daarnaast volgt er een schriftelijke screening voor de sedatie. Dit formulier heeft u op de polikliniek Urologie van ons ontvangen. Als er vragen of bijzonderheden tijdens de screening zijn zal het sedatieteam contact met u zoeken. Heeft u deze folder niet ontvangen? Of heeft u nog geen schriftelijk screening afgelegd? Neem dan contact op met de polikliniek Urologie.
Transperineale biopsie van de prostaat
Wat is transperineale biopsie van de prostaat
Uw behandelaar heeft met u besproken dat u een biopsie van de prostaat zult ondergaan. Een prostaatbiopsie wordt gedaan om het weefsel van de prostaat te kunnen beoordelen. Hierbij haalt de uroloog of physician assistant stukjes weefsel uit uw prostaat met een naald. Dit gebeurt transperineaal en betekent dat de biopten via de huid tussen de anus en de balzak (het perineum) worden afgenomen. Deze methode is de meest veilige manier om biopten af te nemen en hebben een lage kans op complicaties.
Biopsie
De biopsie neemt ongeveer 20 minuten in beslag. Dit is exclusief de voorbereidingen die getroffen worden rondom de sedatie. Tijdens het onderzoek ligt u met een ontbloot onderlichaam en opgetrokken benen op een speciale behandeltafel. Als de sedatie is ingewerkt zal de behandelaar beginnen waarbij eerst met de vinger naar de prostaat wordt gevoeld. Vervolgens wordt een echo via uw anus ingebracht. U voelt hier verder niks van. Vervolgens wordt de prostaat zelf verdoofd. Afhankelijk van de prostaatgrootte worden er zes tot 14 biopten genomen. Nadien wordt het weefsel opgestuurd naar de patholoog voor microscopische onderzoek.
Fusie biopsie
Als van tevoren een MRI-scan van de prostaat is gemaakt, waarop verdachte afwijkingen te zien zijn, kunnen tijdens het onderzoek de MRI beelden worden samengevoegd (fuseren). De MRI beelden worden gekoppeld aan de echo beelden. Zo kunnen nauwkeurig biopten worden afgenomen van de verdachte plekken.
De uitslag
De uitslag van het weefselonderzoek krijgt u na ongeveer tien dagen. Hiervoor maken we met u een afspraak. We adviseren u om iemand mee te nemen.
Leefregels
Vermijd de eerste dagen inspannende werkzaamheden zoals fietsen, zware lichamelijke inspanning en gemeenschap.
Bijwerkingen
Na dit onderzoek is het mogelijk dat het wondje een beetje nabloed (ongeveer twee dagen), de urine wat rood kleurt (ongeveer twee weken) en er bloed bij het zaad is (ongeveer zes - acht weken). Dat is niet erg. Heeft u bloedverlies? Slik dan géén Ibuprofen of Diclofenac en drink geen alcohol. Door de bloed verdunnende werking hiervan, vergroot dit de kans op langduriger bloeden.
Wanneer u in de dagen na het onderzoek het hoge koorts krijgt boven de 38 graden, dan dient u contact op te nemen met de polikliniek Urologie. ’s Avonds, ’s nachts en in het weekend kunt u de Spoedeisende hulp bellen en uitleggen dat u koorts heeft gekregen na een prostaatbiopsie.
Tel. Polikliniek Urologie: 0512 588 811
Tel. Spoedeisende Hulp: 0512 588 146
Verhinderd
Als u plotseling verhinderd bent, wilt u dit dan zo snel mogelijk doorgeven aan de afdeling Urologie. In uw plaats kan een andere patiënt onderzocht worden. U kunt meteen een nieuwe afspraak maken. Wilt u nog meer weten over de Transperineale prostaatbiopsie? Vraag er gerust naar, we geven graag antwoord op uw vragen.
Download PDF