Spring naar inhoud

Leefregels na het plaatsen van trommelvliesbuisjes en verwijderen van de neusamandelen bij kinderen

Uw kind heeft in ons ziekenhuis een operatieve behandeling aan de trommelvliezen en neusamandelen gekregen.

Direct na de ingreep

Slikken en praten kan pijnlijk zijn. Vaak zit er nog wat oud bloed in de neus en in de mond.

Pijnbestrijding
Bij ontslag krijgt u postoperatieve pijnbestrijdingsmedicatie mee. Het is raadzaam deze volgens voorschrift op vaste tijden te geven.

Eten en drinken
Veel drinken is erg belangrijk, meestal is hiervoor wat extra aansporing nodig. Uw kind mag na de ingreep alles eten wat hij of zij wil. Soms is het prettig om met een koud vloeibaar dieet te beginnen.


Koorts
Verhoging kan erbij horen. Bij koorts boven de 38,5° C adviseren we u contact op te nemen met uw huisarts.

Loopoor

De eerste dagen na de ingreep kan er soms nog wat vocht uit de gehoorgang komen. Als dit een week na de ingreep nog niet over is, kunt u contact opnemen met de polikliniek KNO.

Zwemmen
De eerste week na de ingreep mag er geen water in de oren komen, en mag uw kind niet zwemmen.

Zwemmen met buisjes kan problemen geven van oorpijn en looporen. Bij deze klachten kan uw kind oordoppen in doen tijdens het zwemmen.

Als uw kind gaat duiken is het sowieso verstandig dat hij of zij oordoppen in heeft. Door het drukverschil kan uw kind namelijk duizelig worden. Deze oordoppen kunt u kopen bij sportzaken of drogisterijen. Mochten deze oordoppen niet bevallen, dan kunt u ook oordoppen aan laten meten bij de audicien. 

Overig

  • De eerste dagen kan uw kind veel speeksel produceren als reactie op de ingreep. Bovendien kan het uit de mond wat onaangenaam ruiken
  • Tandenpoetsen mag
  • De ontlasting kan zwart zijn als gevolg van het doorgeslikte bloed
  • Als uw kind zich goed voelt, mag het weer naar buiten en eventueel naar school

Bij aanhoudende klachten van looporen of andere vragen kunt u de polikliniek KNO bellen op 0512 588 804 tussen 08.00 en 10.00 uur en 13.00 en 15.00 uur.

Download PDF