U bent opgenomen (geweest) op afdeling A1 Chirurgie/Urologie in het ziekenhuis Nij Smellinghe te Drachten. Deze folder bevat meer informatie over uw aandoening.
Bloed in de urine (hematurie)
Als de urine rood verkleurd is, komt dit vaak door bloed in de urine. Maar ook na het eten van voedingsmiddelen met veel kleurstof (bijvoorbeeld rode bietjes) kan de urine rozerood verkleuren. Of na gebruik van bepaalde geneesmiddelen. Andersom komt het ook voor dat de urine normaal van kleur is, maar dat er toch bloed in de urine blijkt te zitten. Het gaat dan om spoortjes bloed die met het blote oog niet zichtbaar zijn.
Bloed in de urine, zichtbaar of onzichtbaar, wordt hematurie genoemd. Bloed in de urine kan een teken zijn van een aandoening die een (milde) bloeding veroorzaakt in de urinewegen (de nieren, de urineleiders, de blaas, de plasbuis, of bij mannen; de prostaat).
De hoeveelheid bloed in de urine zegt weinig over (de ernst) van de oorzaak. De oorzaak kan variëren van onschuldig (bijvoorbeeld een blaasontsteking) tot verontrustend (bijvoorbeeld kanker).
Oorzaken
Er zijn veel aandoeningen waarbij bloed in de urine kan optreden. De meest voorkomende oorzaken zijn:
- blaasontsteking;
- nierbekkenontsteking;
- goedaardige vergroting van de prostaat;
- nier-, urineleider-, of blaasstenen;
- kwaadaardige afwijkingen: blaaskanker, nierkanker, prostaatkanker;
- gevolgen van een ongeval;
- nierziekten.
Bloedverdunners en hematurie
Soms wordt gedacht dat medicijnen ook hematurie kunnen veroorzaken. Dit is echter niet het geval. Bloedverdunnende medicijnen (bijvoorbeeld carbasalaat, acetylsalicylzuur, fenprocoumon, acenocoumarol) zorgen er wel voor dat een bloeding, wat de reden ook is, heviger zal zijn. Het bloedverlies zal bij gebruik van deze middelen sneller opvallen.
Onderzoek
Er zijn verschillende onderzoeken mogelijk die meer duidelijkheid kunnen geven over de oorzaak van het bloedverlies.
Urineonderzoek
De urine kan worden onderzocht op de aanwezigheid van bloedcellen, afwijkende cellen en een urineweginfectie.
Echografisch onderzoek van de nieren
Bij een echografie worden nieren en blaas in beeld gebracht met behulp van geluidsgolven. Zo kunnen mogelijke oorzaken van hematurie in de nieren en blaas worden ontdekt, zoals (nier-)stenen of kanker.
CT-nieren
Bij dit onderzoek krijgt u een contrastvloeistof ingespoten in een ader in de arm. Door het contrastmiddel kunnen er met de CT-scan goede afbeeldingen gemaakt worden van de nieren, urineleiders en in iets mindere mate de blaas. Zo kunnen stenen, tumoren (gezwellen) en andere mogelijke oorzaken van hematurie aan het licht gebracht worden.
Cystoscopie
De beste manier om afwijkingen die in de urineblaas zelf zitten aan te tonen, is door het kijken in de blaas. Dit onderzoek heet een cystoscopie. Bij dit onderzoek wordt een dunne (flexibele-)holle buis (cystoscoop) via de plasbuis in de blaas gebracht. Aan het uiteinde van de buis bevinden zich verlichting en een lens. Via de cystoscoop kan de specialist de binnenzijde van de plasbuis en de blaas bekijken (in circa twee tot drie minuten).
Behandeling
Het feit dat er bloed in de urine aanwezig is (meestal) geen probleem maar de onderliggende oorzaak kan dat wel zijn. De behandeling van hematurie is dus afhankelijk van de onderliggende oorzaak en kan daarom sterk variëren.
Download PDF