Spring naar inhoud

Duplexonderzoek buik- en beenvaten

In deze folder wordt kort uitgelegd wat een duplexonderzoek is en hoe het wordt uitgevoerd.

Wat is een duplexonderzoek

Bij een duplexonderzoek worden twee technieken gecombineerd:

  • De echotechniek: Met geluidsgolven uit een transducer wordt een beeld van de bloedvaten op een monitor zichtbaar gemaakt
  • De doppler-techniek: De stroomsnelheid van het bloed in deze bloedvaten worden gemeten. Dit meten gebeurt met dezelfde transducer

Een transducer is een apparaatje dat geluidsgolven uitzendt die voor de mens onhoorbaar zijn. De bloedvaten weerkaatsen de geluidsgolven (echo’s). De echo’s worden door de transducer opgevangen. Via een computer worden de echo’s omgezet in lichtpuntjes. Die lichtpuntjes zijn op een monitor te zien en vormen samen een beeld van de bloedvaten. De duur van het onderzoek is afhankelijk van de te onderzoeken bloedvaten tussen de 10 - 40 min. 

Doel

Met het duplexonderzoek wordt de bloedstroom in aders of slagaders bekeken. Het doel van het duplexonderzoek is het vaststellen van afwijkingen aan de bloedvaten. Afhankelijk van de aanvraag kan dit beoordeeld worden in de hals, armen, buik en/of benen. 

Verhinderd

Als u verhinderd bent, wilt u dit dan zo snel mogelijk doorgeven aan de poli Chirurgie, tel. 0512 588 809, keuze 1.

Voorbereidingen

  • Draag geen knellende kleding zoals een korset of elastieken kousen
  • De benen moeten tot halverwege de kuit goed te onderzoeken zijn
  • Licht ontbijt of lunch en géén koffie drinken van te voren.
  • Wanneer u nuchter moet komen, staat dit vermeld in de afspraken brief. 

Verloop van het onderzoek

U kunt zich melden bij de aanmeldzuil van route 27 en plaatsnemen in de wachtkamer van route 15, waar u wordt opgeroepen. In de onderzoekskamer wordt u gevraagd om enkele kledingstukken uit te doen, vervolgens neemt u plaats op de onderzoeksbank. Op de te onderzoeken plaatsen wordt een laagje gel op de huid aangebracht. Met de transducer worden de te onderzoeken bloedvaten in beeld gebracht. Ook worden er metingen gedaan van de bloedstroomsnelheid. Het onderzoek is niet pijnlijk. Bij metingen van de bloedvaten in de buik wordt er soms (stevig) gedrukt (op de buik) om de bloedvaten zo goed mogelijk in beeld te kunnen krijgen. Dit drukken kunt u als onprettig ervaren.

Na het onderzoek

De resultaten van het onderzoek worden door de vaatlaborant beoordeeld en vastgelegd in een verslag. Het onderzoeksverslag wordt verstuurd naar de aanvragend specialist/behandelaar.

Download PDF