Spring naar inhoud

Uw specialist heeft bij u een ganglion geconstanteerd. Deze folder geeft u een overzicht van het ganglion en hoe dit behandeld kan worden. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor iedereen anders ligt, deze folder geeft een globaal overzicht. 

Algemeen 

Een ganglion is een goedaardige zwelling door een geelachtige glijstof (onschuldige aandoening). Het ontstaat meestal in een omkapselde holte, vanuit het gewrichtskapsel of een peesschede (dit is een soort vlies om de pees). En het zit meestal aan de pols met name aan de rugzijde, maar het kan ook aan de binnenkant van de pols voorkomen, of op andere plaatsen van het lichaam, bijvoorbeeld op de voet.De diagnose wordt door uw arts eenvouding aan de hand van de lichamelijke onderzoek gesteld.

De behandeling

Als een ganglion geen klachten geeft, kan het blijven zitten. Als u klachten krijgt, kunt u een behandeling overwegen. Een ganglion kan worden leeggezogen. Vervolgens wordt er een corticosteroidepreparaat (een onstekingsremmer) met verdovingsvloeistof ingespoten. Maar na deze behandeling komt het ganglion in 70 - 80% terug. Een andere behandeling is de operatieve verwijdering, hierna kan een ganglion in 20 -30% terugkomen. 

De operatie

Meestal wordt de ingreep uitgevoerd op de poliklinisch operatiekamer. De ingreep vindt dan plaats onder plaatselijke verdoving. Als een ganglion aan de binnenzijde van de pols zit, kan behandeling onder plaatselijk verdoving niet omdat het ganglion dan vaak heel dicht bij de slagader van de pols ligt, dan wordt het gedaan in dagbehandeling met een verdoving van de hele arm of onder narcose. Via een kleine snee wordt 'omkapselde holte' meestal gemakkelijk verwijderd. De huid wordt hechtingen gesloten. U krijg een verband en voor de eerste 2 dagen wordt het gebruik van een mitella aangeraden. 

De nabehandeling

Vaak heeft u na de operatie weinig pijn. Als u toch pijn heeft houd uw hand dan goed hoog. U kunt paracetamol tabletten van 500 milligram innemen, maximaal 4 maal per dag. Het is verstandig de vingers snel na de ingreep te oefenen (buigen en strekken). Twee dagen na de operatie mag u het verband en de mitalle verwijderen. Een kleine pleister is dan voldoende. Als het verband eraf is, mag u weer douchen. Hechtingen kunnen verwijderen worden bij de huisarts mits ze niet oplosbaar zijn. Wij adviseren de eerste week alleen lichte werkzaamheden met de hand te doen, na een week mag u alles weer.

De complicaties

Complicaties komen bij deze ingreep zelden voor.Wel is er zoals bij elke operatie een kleine kans op een nabloeding of een wondinfectie. In een heel enkel geval voelt een stuk huid wat prikkelend of doof aan. Een zenuw werkt dan door de ingreep tijdelijk wat minder, dit hersteld meestal in de loop van een paar weken weer. Bij andere problemen of klachten na de ingreep, graag contact opnemen.

Download PDF