Spring naar inhoud

Dopplerflowmeting - EAI enkel-arm-index

U bent doorverwezen naar de afdeling Functieonderzoeken om een Dopplerflowmeting te laten uitvoeren. Deze folder geeft informatie over wat een Dopplerflowmeting is en hoe het onderzoek verloopt.

Wat is een Dopplerflowmeting/EAI


De enkel-arm-index (doppler-flowmeting) is een onderzoek om vast te stellen of er afwijkingen in de slagaders zijn. Hiervoor wordt de bloeddruk gemeten aan de bovenarmen of aan de benen/tenen. De verhouding tussen de bloeddruk in de benen en de bloeddruk in de armen is de enkel-arm-index. Afhankelijk van de vraag wordt er een looptest uitgevoerd. Tijdens de looptest geeft u aan wanneer en waar u klachten krijgt tijdens het lopen op de lopende band, na de looptest volgt een tweede meting. Voor onderzoek naar de bloedvaten van de armen kan een arm-arm index plaatsvinden, hier hoort geen looptest bij. Het meten van de doorstroming gebeurt met een penvormige transducer. De transducer zendt geluidsgolven uit die voor de mens onhoorbaar zijn. Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten.

Doel


Met de Dopplerflowmeting sporen we mogelijke
afwijkingen in de slagaders op. 

Voorbereidingen


De armen en benen mogen niet ingezwachteld zijn. Verder zijn er geen voorbereidingen.
Vergeet niet uw patiëntenpas mee te nemen naar het
ziekenhuis.

Verloop van het onderzoek


U kunt zich op de afgesproken tijd melden bij de aanmeldzuil op route 27. Vanuit de wachtruimte wordt u opgeroepen door een laborant. U wordt naar een onderzoekskamer gebracht. In de onderzoekskamer wordt u gevraagd om uw broek/rok/kousen en schoenen uit te doen. Daarna gaat u op de onderzoeksbank liggen. U krijgt bloeddrukbanden om de armen en de onderbenen. Afwisselend worden deze banden opgepompt om de bloeddruk te meten. Daarnaast wordt de bloeddoorstroming gemeten. Dit gebeurt door de transducer op de huid bij het te meten
bloedvat te plaatsen. Tussen de transducer en de huid
wordt wat gel gedaan voor een goede geleiding van het
ultrasone geluid.

Na het onderzoek


De resultaten van het onderzoek worden door de laborant beoordeeld en verstuurd naar de aanvragend specialist. De laborant mag er geen mededelingen over doen. 

Verhinderd


Als u verhinderd bent, wilt u dit dan zo snel mogelijk
doorgeven aan de polikliniek Chirurgie, tel. 0512 588 809, keuze 1. In uw plaats kan een andere patiënt voor dit onderzoek komen.

Download PDF